Lichaamsbeweging maakt je gelukkiger dan geld, dat zegt een onderzoek van Oxford

Janine image
door Janine

14 April 2019

Lichaamsbeweging maakt je gelukkiger dan geld, dat zegt een onderzoek van Oxford
Advertisement

De mogelijkheid hebben om te kopen waar we van houden of ons interesseert, wat we nodig hebben of ons leven comfortabeler maakt, verbetert onze stemming enorm. Over het algemeen kan gezegd worden dat een flink budget hebben ons gelukkiger maakt.

Hoe waar dit ook is, het gezegde "geld maakt niet gelukkig” lijkt een nieuwe bevestiging te hebben gekregen: dankzij recente studies is ontdekt dat wat mensen echt gelukkig maakt, lichaamsbeweging is.

Advertisement
pixabay

pixabay

Volgens studies uitgevoerd door onderzoekers van de University of Oxford en Yale University brengt regelmatige lichaamsbeweging zowel fysieke als mentale voordelen met zich mee.

Tijdens de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancelot, interviewden de onderzoekers meer dan 1,2 miljoen mensen. De vragen van de geïnterviewden waren in feite drie: 1) hoe vaak voelde je je verdrietig of gestrest in de afgelopen 30 dagen? 2) Wat is je inkomen? 3) Hoeveel en welke fysieke activiteit beoefen je?

Advertisement
StateofIsrael/Flickr

StateofIsrael/Flickr

Wetenschappers hebben ontdekt dat degenen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, ongeveer 35 dagen per jaar een slecht humeur hadden, terwijl degenen die niet aan sport deden 53 dagen chagrijnig waren (maar liefst 18 dagen meer). Dat niet alleen: onderzoekers hebben gemerkt dat mensen die fysiek actief zijn, even gelukkig zijn als degenen die, ondanks het feit dat ze geen sport beoefenen, $25.000 meer per jaar verdienen.

Adam Chekroud, onderzoeker aan de afdeling Psychologie aan de Yale University, benadrukte echter dat te veel sport schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid: in feite heeft fysieke activiteit alleen een gunstig effect op het humeur als het met mate wordt beoefend.

maxpixel

maxpixel

Drie of vijf trainingssessies, die elk 30 tot 60 minuten per keer duren, zijn ideaal. De geestelijke gezondheid van de deelnemers die meer dan drie uur per dag trainden, had meer te lijden dan die van degenen die niet bijzonder fysiek actief waren. Verder heeft de studie aangetoond dat interactie met anderen tijdens het sporten de stemming verbetert; dat is waarom teamsporten de voorkeur hebben, maar joggen met vrienden kan ons ook opvrolijken en ontspannen.

Dus waar wachten we nog op? Bel je beste vriend, doe een trainingspak en schoenen aan en ga naar buiten om even heerlijk te gaan hardlopen!

Advertisement