Het middagdutje: het is goed voor de geest en het hart en vermindert de stressniveaus aanzienlijk - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het middagdutje: het is goed voor de…
Tuinieren is net zo goed als naar de sportschool gaan: dit is waarom, volgens een onderzoek De fundamentele rol van het contact met de aarde, volgens Maria Montessori

Het middagdutje: het is goed voor de geest en het hart en vermindert de stressniveaus aanzienlijk

Door Janine
1.157
Advertisement

De hedendaagse samenleving neemt steeds meer tijd en energie weg: het werk dwingt ons wakker en aandachtig te blijven, zelfs in de uren die zijn toegewezen om uit te rusten; de verslaving aan onze smartphones vereist dat we deze altijd aan laten staan; videogames stelen onze slaap en laten ons tot ’s avonds laat aan het scherm gekluisterd zitten. Maar we hebben een geldige hulp: het middagdutje.

Volgens de National Sleep Foundation (NSF), een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met slaapstoornissen, kan het middagdutje een waardevol hulpmiddel zijn bij het voorkomen van gezondheidsproblemen als gevolg van slaapgebrek. In het bijzonder kan het dutje helpen bij het herstellen van mentale energie, het verbeteren van onze concentratie en cardiovasculaire aandoeningen, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van stress.

De NSF heeft drie soorten dutjes beschreven:

Gepland: een rustperiode geïntroduceerd gedurende de dag om een slapeloze nacht of een weekend waarin je laat naar bed bent gegaan in te halen.

Noodsituatie: wordt vooral gebruikt door degenen die 's nachts werken of die meer dan 8 uur per dag bezig zijn en die hun energie moeten terugkrijgen voordat ze weer aan het werk gaan.

Gewoonlijk: elke dag op dezelfde tijd, voor dezelfde hoeveelheid tijd. Het is de meest voorkomende.

Een onderzoek door de Harvard Medical School, wees uit dat volwassen mannen die minstens 3 keer per week een middagdutje doen 37% minder kans hebben op cardiovasculaire complicaties. In plaats daarvan heeft de NASA 747 piloten onderzocht en vastgesteld dat een rusttijd van 40 minuten het aandachtsniveau met 16% verhoogt.

Vanzelfsprekend heeft elke rust zijn voordelen. Namelijk:

20 minuten rusten: verbetert het geheugen, mentale alertheid en motorische vaardigheden.

20/30 minuten: verhoogt de creativiteit.

30/60 minuten: verbetert het beslissingsvermogen.

60/90 minuten: het is het beste dutje omdat het je in staat stelt om de REM-fase te bereiken, maar het heeft een contra-indicatie: het is zeer afgeraden voor degenen die moeite hebben om in slaap te vallen omdat het de nachtelijke slaap kan verstoren.

Een middagdutje is de beste manier om een ​​slechte nacht of een weekend waarin je laat naar bed ging, in te halen; het heeft gunstige effecten op onze psyche en op ons lichaam, het helpt ons om ons beter te concentreren, stress te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Heb je je kussen al onder je arm?

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt