Tuinieren is net zo goed als naar de sportschool gaan: dit is waarom, volgens een onderzoek

Janine image
door Janine

08 Mei 2019

Tuinieren is net zo goed als naar de sportschool gaan: dit is waarom, volgens een onderzoek
Advertisement

Het doen van wat gezonde fysieke activiteiten is gezond. Helaas heeft niet iedereen de kans of zijn we bereid om naar de sportschool te gaan om in vorm te komen. Er zijn mensen die hun vrije tijd besteden aan andere activiteiten, zoals tuinieren. Als je een van hen bent, beschouw jezelf dan als een geluksvogel, een onderzoek heeft namelijk aangetoond dat tuinieren net zo goed is voor de gezondheid als naar de sportschool gaan.

via British Journal of Sports Medicine

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een recente studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine heeft aangetoond dat door 10 tot 60 minuten per week te trainen in 20% van de gevallen hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen. De studie omvatte 88.000 volwassenen, tussen de 40 en 85 jaar oud. Elk jaar, gedurende 11 jaar, werd de deelnemers gevraagd om aan te geven welk type activiteiten ze hebben uitgevoerd en hoeveel uren ze wekelijks hebben besteed aan die specifieke activiteit.

Het bleek dat het uitvoeren van activiteiten zoals dansen of tuinieren in ten minste 18% van de gevallen hart- en vaatziekten heeft voorkomen. De grootste resultaten waren echter wanneer deze activiteiten werden uitgevoerd gedurende een periode van tussen de 2,5 en 5 uur per week: in deze gevallen daalden de risicopercentages van cardiovasculaire ziekten met 31%.

Advertisement
Pixnio

Pixnio

In een onderzoek van het Center for Disease Control and Preventions (CDC) werden de voordelen van tuinieren benadrukt: je blijft in vorm, vermindert stress en je humeur zal verbeteren. Het is ontdekt dat degenen die voor hun eigen tuin of moestuin zorgen, zelden depressief zijn. De CDC heeft ook enkele tips gepubliceerd om fit te blijven door te tuinieren:

  • Doe het minimaal 2 uur en nooit meer dan 5 uur per week
  • Betrek familieleden erbij
  • Draag bescherming tegen de zon en insecten
  • Begin langzaam en verhoog je activiteiten beetje bij beetje
  • Laat je vaccineren tegen tetanus

Tuinieren is een echt ontspannende en gezonde activiteit. Als we hieraan de voldoening toevoegen om onze planten gezond en sterk te zien worden, waar wachten we dan nog op om ons met deze lonende activiteit bezig te houden?

Source: 

Advertisement