Volgens een onderzoek zouden mensen die regelmatig thee drinken een gezonder brein hebben

Janine image
door Janine

13 December 2019

Volgens een onderzoek zouden mensen die regelmatig thee drinken een gezonder brein hebben
Advertisement

Volgens een onderzoek van de Medische Faculteit aan de Universiteit van Singapore tonen degenen die regelmatig thee drinken een beter georganiseerde hersenstructuur of, met andere woorden, betere cognitieve functies. Volgens dr. Feng Lei, universitair docent aan de universiteit, is dit het eerste wetenschappelijke bewijs van de gunstige effecten van thee op de gezondheid van de hersenen, rekening houdend met het feit dat thee ook goed is voor het humeur, voor de preventie van hart- en vaatziekten en het risico kan verminderen van cognitieve achteruitgang bij ouderen.

via weforum.org

Advertisement
pexels

pexels

Het nieuwe onderzoek, dat keek naar de effecten van regelmatige consumptie van thee op de hersenen, duurde van 2015 tot 2018; 36 vrijwilligers van 60 jaar en ouder waren erbij betrokken, die gegevens over hun levensstijl, hun gezondheid en hun psychologisch welzijn rapporteerden. Tijdens het onderzoek werden ook MRI-scans en neuropsychologische tests uitgevoerd.

Uit de analyse van de verzamelde gegevens bleek volgens het onderzoeksteam dat personen die de afgelopen 25 jaar ten minste 4 keer per week groene, zwarte of oolong thee (ook wel blauwe thee genoemd) consumeerden, meer onderling verbonden hersengebieden vertoonden.

Advertisement
pixabay

pixabay

"Stel je de hersengebieden voor als bestemmingen en verbindingen tussen regio's als wegen: het is duidelijk dat wanneer het wegenstelsel beter georganiseerd is, reizigers efficiënter en met minder middelen reizen. Hetzelfde gebeurt in de hersenen: wanneer verbindingen tussen hersengebieden meer gestructureerd zijn, kan het informatieproces effectiever worden uitgevoerd," zei Dr. Feng Lei.

Nu weten we dus hoe gunstig thee is voor het lichaam: het verbetert de organisatie in de hersenen en voorkomt onderbrekingen in de communicatie tussen de verschillende hersengebieden, die aan de basis staan van cognitieve achteruitgang.

Het onderzoek is echter nog lang niet klaar: het onderzoeksteam van de Universiteit van Singapore stelt dat we moeten onderzoeken hoe het geheugen te maken heeft met hersenverbindingen en wat de mogelijke interventies zijn om cognitieve functies te behouden tijdens het verouderen.

Laten we ondertussen het water opzetten voor een heerlijke kop thee!

Advertisement