Mensen hebben altijd over jongeren geklaagd: hier is het bewijs dat het een constante is in de geschiedenis van de mensheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Mensen hebben altijd over jongeren geklaagd:…
Een studie bevestigt: honden kunnen Dit circus zei

Mensen hebben altijd over jongeren geklaagd: hier is het bewijs dat het een constante is in de geschiedenis van de mensheid

Door Janine
1.113
Advertisement

De botsing tussen de jongere generatie en de oudere generatie is altijd een punt van verhitte discussies in de geschiedenis van de mensheid geweest; in de ogen van de meer "volwassener” mensen zijn jongeren niet meer dan een generatie klaplopers zonder enig gevoel van waarde en plichtsbesef. Als dit in sommige contexten, des te meer in de hedendaagse maatschappij, waar is, is in andere gevallen de verbittering jegens de nieuwe generaties te onterecht.

Hier zijn 17 verklaringen van karakters van het heden en van het verleden over de jeugd van hun tijd, en de onze.

De tijd van onze vaders was slechter dan die van onze kleinkinderen. Wij, hun kinderen, hebben minder waarden dan hen, dus op onze beurt zullen we de wereld een nog corrupter nageslacht geven" Horatius (1e eeuw v.Chr.)

"De slechte manieren van alle parlementen, de algemene neiging tot medeplichtigheid in een nogal duistere zakelijke transactie als het om geld gaat zonder werk, jazz en zwarte dansen als een spirituele uitlaatklep te brengen op alle gebieden van de samenleving, vrouwen afgeschilderd als prostituee... dit alles toont aan dat nu het de vulgair is die de toon zet." Oswald Spengler “Het moment van de beslissing" (1933)

"Een leugenachtige paraplu is een teken van grote morele degradatie: hypocrisie herstelt zichzelf natuurlijk onder zijde, terwijl de snelle jongen zijn religieuze vrienden bezoekt gewapend met de fatsoenlijke en respectabele perkal, kan hetzelfde worden gezegd van de dragers van deze ongeschikte paraplu's die op straat rondlopen "met een leugen in de rechterhand?" Robert Louis Stevenson "The philosophy of parasols" (1894)

"We dagen iedereen uit die met open ogen loopt om te ontkennen dat er, als nooit tevoren, een houding van jonge mensen is die het best omschreven kan worden als schromelijk minachtend, grof en volkomen zelfzuchtig" Daily Mail (1925)

"Jonge mensen zijn nooit blootgesteld geweest aan de gevaren van zowel perversie als arrestatie zoals in ons land en dag, het stadsleven met zijn toenemende verleidingen, de prematuriteit, sedentaire bezigheden... het ontbreekt hen aan enkele van de regulerende conservatieve omstandigheden zoals in de oude landen." Granville Stanley Hall (1906)

"De geschoren jongeren... voorziet niet in wat nuttig is, ze verspillen hun geld" Horatius (1e eeuw v.Chr.)

"De zoete eenvoud en de naïveteit van de kindertijd, die een echt kind zo interessant maakt, zijn verdwenen (zoals de bloei van een grof gesneden perzik) om nooit meer terug te keren." The Mother's Journal and Family Visitant (1853)

"... een angstaanjagende massa ongeschoolde wilden... jongens tussen 17 en 19 met honden op hun hielen en andere bewijzen van losbandige gewoonten... de bankmeisjes rijden op houtskoolkarren, rijden op paarden, drinken, vloeken, ze vechten, ze roken, ze fluiten en ze zorgen voor niemand." Anthony Ashley Cooper (1843)

"Ze hebben moeite met het nemen van beslissingen, ze maken liever een excursie op de Himalaya in plaats van een bedrijfsladder te beklimmen. Ze hebben weinig helden, geen hymnes, geen stijl. Ze willen entertainment, maar hun aandachtsspanne is korter dan een zap op de TV." David M. Gross en Sophronia Scott (2001)

"De tragische waarheid is dat Amerikaanse millennials een groep drugsverslaafden zijn, geobsedeerd door selfies, hashtags, chats, ze zijn lui, ze klagen, zijn slecht geïnformeerd, politiek correcte, verwende narcisten" Piers Morgan, Daily Mail (2016)

[Jonge mensen] hebben een hoge geest omdat ze nog niet vernederd zijn door het leven, of hun noodzakelijke grenzen hebben opgedaan; bovendien zorgt hun hoopvolle opstelling ervoor dat ze denken aan grote dingen - en dit betekent verheven noties hebben” Aristoteles, "De retoriek" (IVe eeuw v.Chr.)

"De vrije toegang die veel jonge mensen hebben voor romans en toneelstukken heeft de geest vergiftigd en het moreel van veelbelovende jonge mensen aangetast, en heeft voorkomen dat anderen hun verstand konden verbeteren met nuttige kennis" Reverend Enos Hitchcock (1790)

"We hebben met pijn gemerkt dat de onfatsoenlijke buitenlandse dans, genaamd Waltz, afgelopen vrijdag voor het eerst werd geïntroduceerd bij het Engelse hof... het is voldoende om een blik te werpen op de wulpse ineenstrengeling van de ledematen en de compressie op de lichamen in hun dans, om te zien dat het echt ver verwijderd is van de bescheiden reserve die tot nu toe als kenmerkend voor de Engelse vrouwen werd beschouwd" Times (1816)

"Een gruwelijke opwinding om te leren schaken heeft zich over het hele land verspreid en talloze clubs om dit spel te spelen zijn gevormd in steden en dorpen... schaken is een simpel amusement voor een laag persoon, die kostbare tijd verspilt die aan meer nobele dingen zou kunnen worden gewijd, terwijl het geen voordeel voor het lichaam biedt." Scientific American (1859)

Advertisement
foto: Wikimedia

"[Een jonge man] snelt halsoverkop, met een impulsiviteit die het scherpe vuur onder zijn voet raakt... Af en toe bereikt een van deze klassen het einde van zijn eerste doel - hij verzamelt een eigendom, maar ten koste van zijn vrede en vaak zijn gezondheid, het gekkenhuis of het voorbarige graf eindigt te vaak zijn carrière" Thrace Talmon, "Degeneracy of Stature" (1856)

"Ik vind het triest dat steden en straten opgezadeld zijn met kwade en obscene kinderen, en veel kinderen werden vloekend gehoord [...]. Luister welke obscene mededelingen uit hun mond komen." Robert Russell (1695)

"Zelfs de gewone gesproken taal krimpt voortdurend... In plaats van de plaats waar de lessen over de Gouden Licht Sutra worden gegeven voor de Keizer “de keizerlijke conferentiezaal" te noemen, verkorten ze die tot "Grote Zaal”. Betreurenswaardig." Yoshinda Kenko (1330-1332)

Woorden uit het heden en uit het verleden die te hard zijn voor de generatie van vandaag of de harde waarheid?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt