Elke week slikken we 5 gram micro-plastics in, het equivalent van een creditcard

Janine image
door Janine

17 Juni 2019

Elke week slikken we 5 gram micro-plastics in, het equivalent van een creditcard
Advertisement

De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek lijken voort te komen uit een sciencefictionverhaal, of we geloven het gewoon niet, maar het is allemaal waar: wekelijks nemen we gewoonlijk een hoeveelheid micro-plastic in die gelijk is aan de grootte en dikte van een creditcard. Een schokkende ontdekking die de discussie over veiligheid en de kwaliteit van de voedingsmiddelen die we dagelijks gebruiken, weer doet oplaaien.

via WWF

Advertisement
Malmstrom

Malmstrom

De studie "No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People", in opdracht van het WWF en uitgevoerd door de Universiteit van Newcastle in Sydney, verzamelt de resultaten van 50 andere vergelijkbare studies uit het verleden en onderstreept uiteindelijk dat we elke week ongeveer 5 gram micro-plastics innemen in ons organisme, hoofdzakelijk door kraanwater of uit de fles te drinken; dus als we een rekensommetje maken, komt er ongeveer 250 gram plastic per jaar ons lichaam binnen.

Advertisement
Flickr

Flickr

Marco Lambertini, internationaal directeur van het WWF, gaf commentaar op de ongelooflijke resultaten van het in Australië uitgevoerde onderzoek: "[...] voor iedereen is duidelijk dat dit een wereldwijd probleem is, dat alleen kan worden opgelost door de onderliggende oorzaken aan te pakken. Als we geen plastic in ons lichaam willen, moeten we de miljoenen tonnen plastic stoppen die zich in de natuur blijft verspreiden. Er is dringend actie nodig op het gebied van overheden, bedrijven en consumenten, en een wereldwijd verdrag met wereldwijde doelen. "

Ondanks de inname van micro-plastics is het slechts een van de meest complexe aspecten van de rampzalige gevolgen van milieuverontreiniging, nu zelfs gevaarlijker voor ons organisme dan het in het verleden al was.

Source:

Advertisement