De oude Romeinen liepen 2000 jaar geleden al voor op de damesmode: deze oude schoen is hier het bewijs van - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De oude Romeinen liepen 2000 jaar geleden…
Wetenschappers beweren dat ze dinosaurussen binnen 5-10 jaar weer tot leven kunnen brengen Canada keurt een historische wet goed die de gevangenschap van dolfijnen, orka's en walvisachtigen van alle soorten verbiedt

De oude Romeinen liepen 2000 jaar geleden al voor op de damesmode: deze oude schoen is hier het bewijs van

Door Janine
1.134
Advertisement

Het dragen van schoeisel is altijd synoniem geweest van rijkdom en sociale status; sinds de oudheid toonden degenen die alle soorten schoenen droegen de maatschappij dat ze deel uitmaakten van de rijkere klasse. Dit gebeurde al sinds de dagen van het Romeinse Rijk, en is door de eeuwen heen voortgezet, totdat het een kwestie van gewoonte en mode werd. Misschien weet niet iedereen het, maar de buitengewone archeologische ontdekkingen die sinds de negentiende eeuw tot nu in Europa zijn gedaan, hebben aangetoond dat er vier verschillende soorten schoeisel in het oude Rome waren.

foto: Flickr
  • Calceus: de calcei werden alleen gedragen door Romeinse burgers; de vrouwen droegen deze laarzen in verschillende kleuren, terwijl de mannen afhankelijk waren van de klasse en het beroep: de hoogste functionarissen van de Republiek droegen rode, terwijl de senatoren zwarte laarzen droegen.
  • Caliga: gedragen door militairen en soldaten, waren deze sandalen gemaakt om slijtvast te zijn en ook lang mee te gaan bij lange marsen.
  • Perones: dit waren de sandalen die werden gebruikt door het Romeinse volk van de armste sociale klasse; ze bestonden uit een platte zool en een leren bovenwerk dat de voet bedekte; een variant van de peronen waren de socci, uitsluitend gebruikt binnen de huizen van de burgers, echte “pantoffels" voor huisvrouwen.
  • Crepidula: deze sandalen zijn de echte voorlopers van de huidige slippers; deze werden soms gedragen door theateracteurs en verfraaid met gouden en zilveren decoraties.
foto: Wikimedia

Een van de meest interessante vondsten van schoeisel uit de Romeinse tijd die tot nu toe ooit is gevonden, is momenteel te vinden op de archeologische site van het Fort van Saalburg, in Duitsland. Deze plaats, sinds 2005 een UNESCO-werelderfgoed, werd gebouwd in 90 na Christus en bewaart een van de meest interessante voorbeelden van damesschoenen in de wereldarcheologie.

Advertisement
foto: Imgur

De zogenaamde "schoen van Saalburg" is het ideale model van absolute perfectie in de realisatie van het vrouwelijke schoeisel van de Romeinse matrona: om het eleganter te maken voor degene die het droeg, zijn de gaten die de externe bedekking van de schoen versieren zichtbaar, nauwgezet vakmanschap waar vandaag de beste damesmode jaloers op zou zijn!

Een zeer kostbare getuigenis waarbij de oude Romeinen al voorop liepen.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt