Een zwangere orang-oetan schuilt op de top van de laatste boom terwijl bulldozers haar bos vernietigen

Janine image
door Janine

18 Juni 2019

Een zwangere orang-oetan schuilt op de top van de laatste boom terwijl bulldozers haar bos vernietigen
Advertisement

Wat er gebeurt met de weelderige regenwouden van Borneo en Sumatra horen we niet vaak op het nieuws, maar de situatie van enorme ontbossing die zich nu afspeelt in de grootste groene longen van onze lijdende planeet Aarde is een probleem dat meer aandacht van de media over de hele wereld moet krijgen.

En het is door de ogen van de orang-oetan, de protagonist van dit tranentrekkende verhaal, dat de tragedie in deze bossen plaatsvindt.

via The Independent

Advertisement
Facebook

Facebook

De protagonist van dit trieste verhaal is Boon-Mee, een zwangere orang-oetan die, bang door de komst van de bulldozers in het regenwoud van Borneo, bang was voor haar veiligheid en voor die van het kleintje in haar buik. De vreselijke situatie waarin Boon-Mee zich bevond, bovenop een door menselijke machines aangevallen boom in de jungle, is een van de meest trieste gevolgen van de vestiging van palmolieplantages in de natuurlijke habitats van de regio's van Indonesië.

Maar gelukkig heeft dit verhaal een happy end. Het plantagebedrijf behoorde tot een instandhoudingsgroep van natuurlijke habitats en daarom hebben ze onmiddellijk contact opgenomen met de International Animal Rescue (IAR) om op de meest respectvolle manier voor Boon-Mee en haar welp te zorgen.

Advertisement
Facebook

Facebook

Uiteindelijk hebben de IAR-redders Boon-Mee, vastklampend aan de top van een onzekere boom met een kalmeringsmiddel, gered en onmiddellijk naar een opvangcentrum gebracht waar ze de langverwachte orang-oetang welp kon baren. Experts van de IAR schatten dat in 2019 slechts 40.000 van deze chimpansees over zullen blijven, 20.000 minder dan in het afgelopen decennium; een feit dat sterk gerelateerd is aan door de mens gemaakte palmolieplantages; palmolie is tegenwoordig een van de meest gebruikte ingrediënten in het gebruik en de consumptie van producten zoals shampoos en cosmetica.

Een stand van zaken die niet alleen door de bevoegde autoriteiten serieuzer moet worden genomen, maar die we zo snel mogelijk met alle mogelijke middelen moeten voorkomen. En deze diersoort te beschermen tegen uitsterving.

Advertisement