Het verhaal van Irena Sendler, de verpleegster die 2500 Joodse kinderen van de Holocaust wist te redden

Janine image
door Janine

31 Juli 2019

Het verhaal van Irena Sendler, de verpleegster die 2500 Joodse kinderen van de Holocaust wist te redden
Advertisement

Tussen 1933 en 1945 verloren meer dan 6 miljoen joden het leven als gevolg van het nazisme. Een van de vreselijkste maatregelen tegen de Joden was de oprichting van het getto van Warschau; de Duitsers vielen Polen binnen in 1939 en het jaar daarop bouwden ze het getto. Naar schatting huisvestte het 500.000 Joden; na de vernietiging in 1943 werden de overlevenden naar concentratiekampen gestuurd.

Slechts één vrouw was in staat om te voorkomen dat vele anderen werden gedood door de wreedheden van de nazi's.

via The Guardian

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Irena Sendler redde meer dan 2500 kinderen uit het getto van Warschau van een tragisch lot.

Nadat ze was afgestudeerd, begon Irena te werken als maatschappelijk werkster. In 1939 werd ze lid van de afdeling sociale zekerheid van Warschau. Toen rond 1942 bekend werd dat veel joden in het getto naar concentratiekampen werden gedeporteerd, kwam Irena in het Poolse verzet. Dankzij de steun van de Żegota, een communistische anti-nazi-organisatie, slaagde ze erin om ongeveer 3.000 valse paspoorten aan evenveel Joden te geven.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

De verpleegster gebruikte al haar kracht om de kinderen van het getto van Warschau te redden. De kinderen zaten verstopt in tassen en koffers en werden ver weg van Polen gebracht; hier kregen ze valse documenten om een nieuw leven te beginnen.

Helaas werd Irena in 1943 ontdekt door de Gestapo. Voordat ze werd gearresteerd, schreef de verpleegster alle namen op van de families van de kinderen die ze had kunnen helpen ontsnappen en verstopte ze in verzegelde flessen die in de tuin van een vriend werden begraven; deze werden gebruikt om de kinderen te herenigen met hun families, zodra de oorlog voorbij was. Helaas overleefden slechts enkele families de Holocaust.

Wikimedia

Wikimedia

De Gestapo heeft Irena gevangengezet, maar de vrouw heeft nooit de namen onthuld van de mensen die ze heeft gered. Gelukkig slaagden sommige leden van de Żegota erin de SS om te kopen die de taak had Irena te vermoorden en de vrouw overleefde de oorlog. In 2008, kort voor haar overlijden, kon de verpleegster veel van de jonge mensen ontmoeten die ze had weten te redden en hierdoor kon ze duidelijk zien hoe groot haar bijdrage aan de geschiedenis van de mensheid was geweest.

Ook al voelde Irena zich nooit als een heldin, haar gebaar laat ons zien hoe het mogelijk is, zelfs als de hele wereld onverschillig en verachtelijk is, om anderen te helpen en te redden. Haar gebaar is veelzeggend, vooral in deze stormachtige tijden.

Advertisement