Trilt je ooglid vaak? Dit is wat je lichaam je vertelt... en de mogelijke remedies

Janine image
door Janine

06 Juli 2019

Trilt je ooglid vaak? Dit is wat je lichaam je vertelt... en de mogelijke remedies
Advertisement

We hebben allemaal dit vervelende gevoel minstens één keer meegemaakt: we willen ons ergens op concentreren, wanneer plotseling één van onze oogleden begint te trillen. Dit gevoel duurt eventjes en dan is alles weer normaal. Maar een minuut later komt de trilling terug.

Omdat het trillen van de oogleden ons geduld op de proef kan stellen, is het goed om te onthouden dat dit een van de vele signalen is waarmee ons lichaam ons vertelt dat er iets mis is.

via Amerian Academy of Ophthalmology

Advertisement
Engin_Akyurt/Pixabay

Engin_Akyurt/Pixabay

Myokymie (trillen) is een bewegingsstoornis die bestaat uit onwillekeurige spiercontracties die voornamelijk de gelaatsspieren treffen. De oorzaken van de oorsprong kunnen verschillen:

1. Stress

Stress wordt gedefinieerd als een aanpassingssyndroom om een nieuw intern evenwicht te herstellen. Het verschijnt wanneer we ons ergens door bedreigd voelen en proberen te reageren op deze dreiging. Onze spieren trekken samen en beginnen te bewegen alsof het hele lichaam zich voorbereid om een vijand onder ogen te zien of juist te ontsnappen.

2. Slecht zicht

Als we de neiging hebben om onze ogen te belasten om ons te concentreren op de voorwerpen die we tegenkomen, of als we een bril nodig hebben die we niet willen dragen, worden onze ogen moe. Dit wordt geopenbaard met myokymie.

3. Overmatige consumptie van cafeïne en alcohol

Koffie en alcohol zijn zenuwstoffen en daarom neurale activators die onze zenuwuiteinden prikkelen. Het resultaat is een trillend ooglid.

4. Droge ogen

Vele uren aan achter je pc of mobiele telefoon zitten vermoeit de ogen en droogt ze uit. Wanneer onvoldoende tranen worden geproduceerd om het oog te hydrateren, beginnen de oogleden vaker te sluiten om degenen die al circuleren gelijkmatiger te verdelen.

5. Gebrek aan slaap

Laat naar bed gaan belast ons lichaam, het vermoeit onze spieren en maakt ons nerveus.

Advertisement
Craige Moore/Flickr

Craige Moore/Flickr

Een trillend ooglid is echt een zenuwslopende ergernis. Dankzij enkele kleine trucs is het echter mogelijk om het te beperken. Dit zijn ze:

  • Spoel je ogen met koud water: dit verlicht de spanning van het gezicht
  • Leer om je angsten te beheersen en probeer ontspanningstechnieken te leren
  • Als je vele uren op je pc of mobiele telefoon moet doorbrengen, probeer dan je ogen gehydrateerd te houden. Je kunt dit doen met eenvoudige oogdruppels. In de mildste gevallen kan het voldoende zijn om vaker te knipperen
  • Goed slapen helpt ons lichaam ontspannen en helpt ons om een einde te maken aan het overmatige gebruik van cafeïne

Myokymie is geen ernstige ziekte. Als het probleem echter aanhoudt, ook na het nemen van deze nuttige voorzorgsmaatregelen, kan het altijd nuttig zijn om een arts om advies te vragen.

Source:

Lars Andreas/Wikimedia

Lars Andreas/Wikimedia

Advertisement