Een bom van de Tweede Wereldoorlog explodeerde zonder waarschuwing midden in een veld in Duitsland

Janine image
door Janine

02 Juli 2019

Een bom van de Tweede Wereldoorlog explodeerde zonder waarschuwing midden in een veld in Duitsland
Advertisement

Een geheel onverwachte gebeurtenis die ons het ergste deed vrezen, die plaatsvond op 23 juni 2019 in een gerstveld bij Ahlbach, ten noordwesten van Frankfurt.

Het Duitse stadje werd abrupt gewekt door een zeer sterke explosie, die een krater in de grond van 10 meter breed en 3 meter diep veroorzaakte. In eerste instantie dachten de inwoners aan een aardbeving of zelfs een meteoriet.

Er werd ontdekt dat het iets was dat lange tijd ondergronds was geweest dat de explosie en het daaropvolgende gat veroorzaakte.

via BBC

Advertisement
Westhessen Polizei

Westhessen Polizei

Een bom die door de geallieerden is gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog explodeerde, meer dan 70 jaar later. Gelukkig veroorzaakte de explosie geen verwondingen noch ernstige schade aan constructies.

De schrik zat er echter goed in, omdat het een hevige en totaal onverwachte gebeurtenis was. Na een eerste moment van verbijstering probeerde men de redenen te achterhalen voor wat er gebeurde.

De bom, met een gewicht van meer dan 220 kg, zou in dat deel van Duitsland hebben kunnen vallen omdat er een groot spoorwegmagazijn bij Ahlbach lag. Een hoofddoel dus om de krachten van het Reich te verzwakken.

Advertisement
Bogomolov PL/Wikimedia

Bogomolov PL/Wikimedia

Vondsten van niet-ontplofte bommen zijn niet ongebruikelijk in voormalige oorlogsgebieden. Vaak komen de bommen aan het licht door opgravingen en ondergrondse werkzaamheden en kunnen ze veilig worden gemaakt zonder problemen of risico's voor de bevolking.

In dit geval was de aanwezigheid van de bom echter totaal onbekend bij de bewoners van de plaats. Waarschijnlijk vanwege de verslechterde ontsteker, barstte de bom zoals het had moeten doen tijdens het bombardement.

Van de meer dan 3 miljoen bommen die door de geallieerden tussen 1940 en 1945 op het Europese grondgebied werden gelanceerd, werd geschat dat ongeveer de helft van hen op Duitse doelen eindigde, en van deze 10% niet zou zijn geëxplodeerd.

Miller (F/O)/Wikimedia

Miller (F/O)/Wikimedia

Het is dus niet vreemd dat gebeurtenissen zoals die van Ahlbach voorkomen, vooral als we ons richten op het type van dit apparaat. Volgens experts was het in feite een bom met een chemische detonator, zonder externe trigger, die explodeerde dankzij een chemische reactie van zijn interne componenten, die in dit geval niet werd geactiveerd.

De krater die in de grond werd geslagen, was zo groot dat zelfs de Europese Ruimtevaartorganisatie bij de explosie tussenbeide kwam. De experts bevestigden echter dat het geen meteoriet kon zijn, omdat er geen sporen van hitte of fusie waren.

Commons/Wikimedia

Commons/Wikimedia

Wat er in Duitsland is gebeurd, laat zien hoe het verleden soms terug kan keren, gelukkig zonder onaangename gevolgen.

Advertisement