Luxemburg wordt de eerste natie ter wereld die het openbaar vervoer GRATIS aanbiedt

Janine image
door Janine

10 Juli 2019

Luxemburg wordt de eerste natie ter wereld die het openbaar vervoer GRATIS aanbiedt
Advertisement

Wat zou er gebeuren, als in alle landen van de wereld kaartjes en abonnementen voor het openbaar vervoer werden afgeschaft? Is dit de weg die gevolgd moet worden om het percentage vervuiling door smog te verminderen en mensen te ontmoedigen om hun auto te gebruiken om van en naar hun huizen te gaan? De staat Luxemburg zou ons hierop binnenkort een antwoord kunnen geven, de eerste ter wereld die het openbaar vervoer gratis maakt. Voor iedereen.

via BBC

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Het decreet werd aangekondigd door de nieuwe premier van het Europese "Groothertogdom" Xavier Bettel, die eind 2019 opriep tot een volledig gratis openbaarvervoersysteem in het land. Het besluit werd genomen nadat rekening was gehouden met het feit dat de kleine staat in Noord-Europa jaarlijks een groot aantal dagelijkse pendelaars heeft, die het aantal van 400.000 bereiken, vergeleken met het aantal inwoners van Luxemburg dat er 110.000 zijn.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Sinds eind 2018 is het openbaar vervoer al gratis voor alle minderjarigen onder de 20 jaar en voor alle studenten binnen de nationale grenzen; ondanks het feit dat de kosten van een dagkaart in Luxemburg slechts 2 euro bedragen, wat het mogelijk maakt om gemakkelijk door het hele Groothertogdom te reizen, werd de wil van de regering gevormd door de coalitie Bettel om Noord-Europese burgers een mogelijk model van duurzaamheid te geven en de uitstoot van smog in de atmosfeer aanzienlijk te verminderen.

Een droom die binnenkort werkelijkheid zal worden in de kleine staat Luxemburg; maar zal het ook een model kunnen zijn in veel grotere wereldnaties? Wij hopen van wel.

Source:

Advertisement