Uta van Naumburg, dit is het historische personage waar de boze koningin van Sneeuwwitje op is geïnspireerd

Janine image
door Janine

18 Juli 2019

Uta van Naumburg, dit is het historische personage waar de boze koningin van Sneeuwwitje op is geïnspireerd
Advertisement

Misschien weten veel mensen het niet, maar sommige van de beroemdste personages uit de verbeelding van de grootste Disney-sprookjes die op het grote scherm werden verteld, hebben hun wortels in de grote karakters van de Europese historische herinnering. Hetzelfde kan gezegd worden van het verhaal van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de eerste animatiefilm geregisseerd door Walt Disney in 1937, waarvan het onmogelijk is om het grimmige en angstaanjagende gezicht van de boze Koningin Grimhilde te vergeten. Ook zij is geïnspireerd op de kenmerken van een echt bestaand personage.

via Wikipedia.org

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

In de stad Naumburg in Duitsland bevindt zich een van de meest interessante toeristische bestemmingen in de buurt van de grote gotische kathedraal, rijk aan kostbare sculpturen die dateren uit de 13e eeuw; onder deze, had dat van Uta van de Ascaniers uit Ballenstedt, markiezin van Naumburg tijdens de 11e eeuw, in de eeuwen daarna veel succes. Het beeld van Uta, gepositioneerd naast dat van het echtpaar Ekkehard II van Meissen, is afgebeeld met een brede kroon op het hoofd en de mantel die vrijwillig een deel van het gezicht bedekt, bijna om zich te willen verstoppen van de blikken van het volk.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

In de negentiende eeuw, op het hoogtepunt van de patriottische periode voor Duitsland, werd het beeldhouwwerk van Uta een beroemd symbool van de Duitse schoonheid en van de ontelbare vrouwelijke deugden van de natie, totdat het, in de 20ste eeuw, een "verkoopbaar" beeld werd, en werd afgebeeld op postzegels, munten, theatrale of reclameposters.

Maar het was waarschijnlijk in de jaren dertig dat Uta van Naumburg onbedoeld het hoogtepunt van haar bekendheid bereikte; de beroemde Amerikaanse tekenaar en regisseur Walt Disney was namelijk geïnspireerd door haar gelaatstrekken om Koningin Grimhilde in 1937 tot leven te brengen in de film "Sneeuwwitje en de zeven dwergen" na een reis door Europa op zoek naar artistieke ideeën over hoe hij de slechte soeverein met het hart van een heks kon realiseren.

The Walt Disney Studios

The Walt Disney Studios

Hoewel het grimmige gezicht van het personage in de animatiefilm is gemodelleerd naar de bijzondere kenmerken van de Amerikaanse actrice Joan Crawford, zijn de kleding, de kroon en de sobere pose precies die van het beeldhouwwerk dat buiten de kathedraal van Naumburg aanwezig is, nog beroemder gemaakt door een tekenfilm die zelfs vandaag nog miljoenen dromers en enthousiastelingen laat fantaseren (en huiveren van angst).

Source:

Advertisement