Veertigduizend liter diesel komt in Patagonië in zee terecht, in een van 's werelds ongereptste gebieden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Veertigduizend liter diesel komt in…
In Frankrijk is een gigantisch dijbeen gevonden van een dinosaurus die 140 miljoen jaar geleden leefde David Gilmour van Pink Floyd verkoopt zijn gitaren voor meer dan 20 miljoen dollar en wordt het geld gebruikt om de aarde te redden

Veertigduizend liter diesel komt in Patagonië in zee terecht, in een van 's werelds ongereptste gebieden

Advertisement

Denk je aan Patagonië dan denk je aan prachtige uitzichten, plekken die zich op de rand van de wereld bevinden. Waar de rol van de natuur zo groot is dat je er versteld van staat.

IJs, rotsen, zeeën vulkanen en en eindeloze vergezichten op de grens met de Zuidpool. Dat is Patagonië, een soort van "wereld op zich" die plaats biedt aan een biodiversiteit die uniek is in heel de wereld.

Helaas moeten we het weer eens hebben over hoeveel schade er door activiteiten van de mens en de weinige aandacht voor de natuur, kan ontstaan op plekken die zo belangrijk zijn voor het evenwicht in het milieu op aarde. Nu is het 't zuidelijkste gelegen deel van het Amerikaanse continent dat het moet ontgelden.

In het Chileense deel van Patagonië kwam ruim veertigduizend liter dieselolie in zee terecht. Dat bevestigt de Chileense marine die details heeft gegeven over het incident. Het lekken van brandstof zou zijn veroorzaakt door het onshore platform van het mijnbouwbedrijf CAP op het eiland Guarello.

Het eiland is echt een natuurparadijs. Het bevindt zich op circa 250 kilometer ten westen van de stad Puerto Natales in een van de meest ongerepte en in intact gebleven gebieden; niet alleen van Chili maar ook van de hele wereld.

Het spreekt dus voor zich dat dit geen kleinschalige milieuramp is. Door het lekken van dieselolie dreigt er schade voor de gehele lokale omgeving die, zo is eerder gebleken uit soortgelijke situaties, niet binnen korte tijd weer hersteld zal zijn.

Er is meteen begonnen met het terughalen van het gelekte materiaal en lukt het, zij het dan wel langzaam, dit op een plek te houden. Maar er zijn genoeg moeilijkheden. De sterke wind stuwt de dieselolievlek de zee in waardoor het afvoeren ervan moeilijker wordt. Lokale autoriteiten zijn een onderzoek gestart waar precies uit zal moeten blijken wat de oorzaken zijn van de ramp.

Er zijn naast schepen en bergingsmaterieel ook marinebiologen ter plaatse die zorgvuldig kijken naar de schade die het ecosysteem in zee heeft opgelopen.

Advertisement

"Door deze olievlek snel onder controle te hebben kunnen we zoveel mogelijk de habitat proberen te redden. De situatie is zeer ernstig omdat dolfijnen en walvissen er direct onder zouden kunnen lijden: ze komen dan namelijk niet door de laag brandstof heen aan de oppervlakte en ze kunnen dan niet ademen" aldus Matias Asun, directeur Greenpeace in Chili.

In deze toch al kritieke situatie is het alleen maar hopen dat deze snel onder controle is. Tegelijkertijd rijst echter de vraag of de mens ooit zal leren van zijn fouten, dat hij niet de hoofdoorzaak moet zijn van de vernieling van het unieke milieu dat hem een plaats biedt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt