In Nederland wordt de eerste Hyperloop in Europa gebouwd en zal deze 450 kilometer binnen 30 minuten afleggen

door Skip

10 Augustus 2019

In Nederland wordt de eerste Hyperloop in Europa gebouwd en zal deze 450 kilometer binnen 30 minuten afleggen
Advertisement

Stel je even een stad in de toekomst voor. Welk beeld er ook opdoemt, er zullen waarschijnlijk bijzondere vervoersmiddelen in voorkomen die op dit moment nog niet te maken zijn. Als je dacht aan wagons als "capsules" die door buizen op hele hoge snelheid door lucht zweven, goed, want zo'n uitvinding zou niet heel lang meer kunnen duren.

De Hyperloop is een nieuwe benadering voor een snelle manier van verplaatsen. Dit idee was oorspronkelijk in 2013 door Elon Musk voorgesteld, mede-oprichter en directeur van Tesla. Als gevolg van deze suggestie van zo'n innovatief vervoermiddel ontstond er in heel de wereld grote sensatie. De Nederlands startup die we gaan bespreken in dit artikel is daar een voorbeeld van.

via De Telegraaf

Advertisement
Hardt Hyperloop/Facebook

Hardt Hyperloop/Facebook

De start-up Hardt bestaat uit een team van wetenschappers en experts van over de hele wereld. Hun doel is duidelijk: de Hyperloop in Europa krijgen en ervoor zorgen dat deze manier van reizen voor iedereen (haalbaar) is. Het bedrijf zet de eerste stappen om een tunnel te maken voor de capsules in Europa.

Maar hoe werkt de Hyperloop? Het idee gaat uit van een combinatie van lage druk in buizen en magnetische krachten waardoor de capsules 1000 kilometer per uur kunnen halen. Het ligt voor de hand dat de mogelijkheden van zo'n vondst enorm zijn, je zou namelijk afstanden over de aarde kunnen afleggen binnen een tijdsbestek waar we ons tot nu toe geen voorstelling van konden maken. En dat ook nog eens op een manier die goed is voor de natuur.

Advertisement
Hardt

Hardt

Hardt zegt dat een tunnelsectie van 30 meter zich al in de afrondingsfase bevindt in Delft en zou al het nodige bevatten om het Hyperloopsysteem werkend te krijgen en geschikt te maken voor goederentransport en personenvervoer. Er is bij de startup ook een systeem dat het mogelijk zou maken voor capsules om van baan te wisselen zonder snelheid te verminderen.

Het "netwerk" aan tunnels dat ze bij Hardt in gedachten hebben zou ongeveer 10 duizend kilometer in totaal moeten beslaan, al is het aanvankelijk "beperkt" tot het verbinden van steden en de belangrijkste infrastructuur in Europa. Op korte termijn is er het doel om een lijn tussen Schiphol en Frunkfurt aan te leggen.

450 kilometer afleggen in minder dan een halfuur is zeker een natuurvriendelijker alternatief vergeleken met korteafstandsvluchten, dat de duurzaamheid en het handelsverkeer ten goede komt. 

Hardt

Hardt

Het is een futuristisch, maar ook ontzettend ambitieus project. Maar met al die vele experts wereldwijd die geïnteresseerd zijn, kunnen we hopen dat het project ook echt verwezenlijkt gaat worden.

Wie weet kunnen we in een redelijk nabije toekomst ervaren hoe het is om middels magneten met 1000 kilometer per uur te zweven of te denken dat we even een wandelingetje gaan maken in een stad die zich in een ander land bevindt!

Bron:

Advertisement