Island, de nieuwste generatie zelfrijdende tram die de sociale afstand van passagiers bevordert

Janine image
door Janine

30 Juli 2020

Island, de nieuwste generatie zelfrijdende tram die de sociale afstand van passagiers bevordert
Advertisement

In tijden van wereldwijde pandemie van Covid-19 en met de ogen gericht op de horizon van een recente toekomst waarin het openbaar vervoer te maken zal krijgen met sociale afstand, zijn er veel ingenieurs en ontwerpers die werken aan hightech en functionele projecten om voertuigen voor het openbaar vervoer te ontwikkelen die geschikt zijn voor de nieuwe wereld waar we allemaal mee te maken hebben. Onder deze ontwerpers is ook Andrea Ponti en zijn idee van zelfrijdende trams.

via Andrea Ponti

Advertisement
Andrea Ponti

Andrea Ponti

De in Italië geboren designer ontwierp een zelfrijdende tram genaamd "Island", een zeer functioneel en technologisch transportmiddel gemaakt voor de stedelijke textuur van de stad Hong Kong. De naam van de tram van Ponti is geïnspireerd op de structuur van het interne ontwerp, gekenmerkt door grote ronde banken die de sociale afstand van passagiers vergemakkelijken en waarbij deze laatsten in een radiaal patroon naar buiten toe zitten.

Advertisement
Andrea Ponti

Andrea Ponti

Tegelijkertijd is het design van de buitenkant van Island geïnspireerd op het lokale stedelijke landschap, met enorme glazen oppervlakken en gebouwen met afgeronde hoeken; door de oppervlakken stroomt overdag natuurlijk licht het interieur binnen door de gebogen ramen en een koepelvormige bovenkant, die zelfs 's nachts een adembenemend uitzicht over de stad Hong Kong biedt.

Andrea Ponti

Andrea Ponti

Bovendien optimaliseert de technologie zonder bestuurder de binnenruimte van de tram, wat het beheer van de reistijden vereenvoudigt en de veiligheid aan boord verhoogt. De tram heeft namelijk een intrekbare connector voor het snel opladen bij de tramhaltes, terwijl de grote verticale leds de zichtbaarheid in alle weersomstandigheden verbeteren.

Andrea Ponti

Andrea Ponti

Het interieur heeft een minimalistisch ontwerp, houtskoolzwarte muren, zachte en comfortabele ronde stoelen, houten vloeren en gedetailleerde afwerkingen die voor een neutrale en gastvrije omgeving zorgen. Deze chromatische diversiteit, naast het donkere kleurenpalet, omlijst en accentueert de schoonheid van het stedelijke landschap buiten de stad Hong Kong.

Andrea Ponti

Andrea Ponti

De tram Island, die aan beide kanten open is, zorgt voor een lineaire en geordende stroom van mensen en een veiliger en afstand respecterende omgeving; om deze omgeving te helpen is er ook een duidelijke bewegwijzering die passagiers stap voor stap begeleidt bij het instappen in het vervoermiddel en het betalingsproces, uitgevoerd via een handige geldautomaat met een creditcard of abonnement. Dit vereenvoudigt de instapprocedure en optimaliseert de beschikbare ruimte binnenin.

Advertisement
Andrea Ponti

Andrea Ponti

Een project dat zich uitstrekt over technologie en de optimalisatie van de interne ruimte, wat een grotere sociale afstand bevordert in zeer moeilijke tijden zoals die we allemaal meemaken.

Advertisement