NASA koos voor het idee van een 9-jarige jongen om astronauten tijdens ruimtemissies naar het toilet te laten gaan

Janine image
door Janine

12 November 2020

NASA koos voor het idee van een 9-jarige jongen om astronauten tijdens ruimtemissies naar het toilet te laten gaan
Advertisement

Als het leven in ruimteschepen in veel opzichten vergelijkbaar is met dat op aarde, is naar het toilet gaan iets anders, we kunnen wel zeggen dat het ingewikkeld is.

Welnu, voor de volgende maanmissie wilde NASA de manier waarop astronauten kunnen reageren op natuurlijke behoeften veranderen door een wedstrijd te organiseren om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. Aan het einde van de wedstrijd maakte de NASA de winnaar bekend: een 9-jarige Maleisische jongen.

via scmp.com

Advertisement

Het internationale ruimtestation heeft uiteraard een toilet waar astronauten op een missie hun behoeften kunnen doen. Dit is een vergelijkbare procedure als de aardse, hoewel de middelen en het comfort duidelijk verschillen. In ieder geval komt het probleem van naar het toilet moeten niet zozeer voor in het ruimtestation, maar tijdens ruimtemissies.

Voor 2024 heeft de NASA in feite een nieuwe maanmissie aangekondigd, Artemis genaamd, ter gelegenheid waarvan het astronauten wil uitrusten met een nieuw systeem voor het verzamelen van de behoeften.

In dit verband organiseerde de NASA een wedstrijd om zoveel mogelijk ideeën en voorstellen van de deelnemers te verzamelen, en uiteindelijk werd een winnaar uitgeroepen: een kind uit Maleisië, van slechts 9 jaar oud.

Advertisement
Pubblicato da Min Min su Lunedì 9 novembre 2020

Zijn naam is Zyson Kang en zijn "Spacesuit Lunar Toilet" werd gekozen uit 900 voorstellen van andere deelnemers onder de 18 jaar.

Het idee van het wonderkind was verbazingwekkend eenvoudig: het gaat namelijk om een apparaat dat je onder het ruimtepak doet, een zuigapparaat dat het lichaamsafval in een reservoir afvoert, die zich in de laarzen bevindt.

Het voorstel van Zyson werd in de eerste plaats gekozen vanwege het feit dat het geen batterijen of elektriciteit nodig heeft om te functioneren en een minimale toevoeging van gewicht inhoudt aan het toch al omvangrijke ruimtepak. Het hele apparaat wordt geactiveerd door de toepassing van mechanische energie, die een zuigkracht produceert die de urine en het fecale afval van de astronaut kristalliseert.

pxhere

pxhere

Zysons docent, Chong Soo Sheong, zei dat het idee niet van de ene op de andere dag is bedacht: er zit veel werk achter van Zyson, die zich al maanden concentreert op het ontwerpen van zijn idee.

Nu de NASA hem tot winnaar heeft uitgeroepen, kan hij eindelijk de vruchten plukken van al zijn inspanningen: een motiverend verhaal dat ons eraan herinnert dat zelfs de meest ambitieuze dromen - zoals werken voor de NASA voor een 9-jarige jongen - met de nodige inzet kunnen worden gerealiseerd!

Advertisement