De Amazone staat in brand en de rook veroorzaakt door de branden is zelfs vanuit de ruimte zichtbaar

Janine image
door Janine

23 Augustus 2019

De Amazone staat in brand en de rook veroorzaakt door de branden is zelfs vanuit de ruimte zichtbaar
Advertisement

De effecten van klimaatverandering en milieuvervuiling worden steeds ernstiger; het enorme vuur dat het Amazonewoud treft, de grootste groene long op aarde, getuigt hiervan. Het alarm werd geslagen door het National Institute for Space Research (INPE) in Brazilië, dat erop wees dat het percentage bosbranden in het regenwoud met 83% is gestegen in vergelijking met 2018.

via BBC

Advertisement
Earth Observatory/NASA

Earth Observatory/NASA

Het Braziliaanse instituut signaleerde ongeveer 9500 bosbranden in de zomermaanden van 2019 die het Amazonewoud troffen, zelfs zichtbaar via NASA-satellieten; de hoeveelheid en de dichtheid van branden die de gebieden van Rôndonia, Bolivia en Brazilië troffen, waren zodanig dat ze in de bewoonde steden zeer dikke rook konden transporteren en een stroomstoring van een uur veroorzaakten in de metropool Sao Paulo.

De INPE benadrukt dat de branden die de groene gebieden van de Amazone verwoesten, worden gevoed door wijdverbreide droogte en hogere dan gemiddelde temperaturen, maar ze zijn niet de hoofdoorzaak: deze ernstige branden zijn door de mens met opzet aangestoken.

Advertisement
INPE

INPE

Waarschijnlijk is het een van de ergste gevolgen van het conservatieve beleid van Bolsonaro in Brazilië, dat ambachtslieden, boeren en houthakkers aanmoedigt om ruimte te maken voor menselijke activiteiten door de eeuwenoude bomen die de groene long van planeet Aarde vormen, om te hakken. Het Amazonewoud herbergt in zijn ecosysteem ongeveer een miljoen inheemse en 3 miljoen dieren- en plantensoorten, en een natuurlijke koolstofbron die de effecten van de opwarming van de aarde kan vertragen.

Sinds Bolsonaro in de Braziliaanse regering zit, is de ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land met 88% gestegen met een duizelingwekkend hoger wordend aantal bosbranden. Alarmerende gegevens waar we ons allemaal zorgen over moeten maken.

Source:

Advertisement