Waarom verliezen we ons geheugen? Volgens experts is het de schuld van calcium

Janine image
door Janine

09 September 2019

Waarom verliezen we ons geheugen? Volgens experts is het de schuld van calcium
Advertisement

Het geheugen is het vermogen van de hersenen om informatie die sensorisch of empirisch is geleerd, vast te houden en via herinneringen op te roepen. Het is een van de belangrijkste vaardigheden van de hersenen omdat het toelaat fouten te vermijden die, als ze worden herhaald, fataal kunnen zijn. Het is echter onvermijdelijk dat, door ouder te worden, het geheugen ophoudt zo precies te zijn als vroeger. Maar waar is die verslechtering eigenlijk aan te danken?

via Neuroscience News

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Neurowetenschappers hebben zich altijd afgevraagd hoe ons vermogen om duidelijke herinneringen te hebben, achteruit gaat. Enige tijd geleden geloofde men dat dit werd veroorzaakt door het progressieve verval van hersencellen. Maar de wetenschap heeft ontdekt dat dit niet zo is. Daarom is de achteruitgang van herinnering al langere tijd een raadsel. Maar nieuw onderzoek heeft de dingen opgehelderd.

Een groep onderzoekers, gecoördineerd door professor Nick Hartell van de Afdeling Neurowetenschappen, Psychologie en Gedrag van de Universiteit van Leicester, heeft een bepaalde muizenstam ontwikkeld die een fluorescerend eiwit kan produceren dat wordt geactiveerd bij contact met calcium. De muizen werden vervolgens gebruikt om de calciumspiegels van de hippocampus (het deel van de hersenen waar geheugenprocessen plaatsvinden) te meten.

Advertisement
Jose Navarro/Flickr

Jose Navarro/Flickr

Vervolgens onderworpen de onderzoekers muizen van verschillende leeftijden (van 6 tot 24 maanden) aan verschillende tests en labyrinten, op zoek naar variaties in de hoeveelheid calcium in pre-synaptische neuronen en ontdekten dat bij oudere muizen, die zich minder goed gedragen in tests, de homeostatische processen die het intracellulaire calcium binnen bepaalde grenzen moeten houden, beginnen te verslechteren, waardoor een ophoping van calcium in de pre-synaptische cellen van de hippocampus ontstaat. De resultaten van de tests werden bevestigd door ander onderzoek: de onderzoekers ontdekten dat, door de hoeveelheid calcium bij jonge muizen te verhogen, hun testresultaten en resolutie van het labyrint verslechterden; omgekeerd, door calcium in de pre-synaptische neuronen van oudere muizen te verminderen, vertoonden deze een duidelijke verbetering van het geheugen.

Het experiment stelt ons in staat te begrijpen dat het hoge calciumgehalte in pre-synaptische neuronen verantwoordelijk is voor geheugenverlies. Dit is een zeer belangrijke ontdekking die ons zeker zal helpen een gezonder en functionerend brein te behouden en dat ons aan het denken zet over hoe calcium effecten kan hebben die vaak niet zo gewenst zijn.

Source:

Advertisement