Velen van ons hebben een moedervlek in het midden van de pols: dermatologen leggen uit waarom

Janine image
door Janine

24 September 2019

Velen van ons hebben een moedervlek in het midden van de pols: dermatologen leggen uit waarom
Advertisement

Een moedervlek is een goedaardige tumor van de opperhuid die eruit ziet als een kleine vlek op het oppervlak van het lichaam. Hoewel zijn woord een synoniem is van een defect, versterken de moedervlekken vaak de schoonheid van een persoon.

Meestal letten we niet zo op onze moedervlekken. Maar een tweet van een Amerikaans meisje, met als onderwerp de moedervlek op haar pols, werd een echte “issue” op het web en trok de aandacht van de virtuele gemeenschap. Laten we eens kijken waarom.

via Time

Advertisement

Aaryn Whitley, afkomstig uit Florida, heeft een tweet over de moedervlekken op polsen gepost. In de discussie beweerde het meisje dat alle vrouwen van de wereld een moedervlek in het midden van de pols hebben. De tweet ontving meer dan 60.000 "likes" en werd minstensl 23.000 keer geretweet.

Het meest merkwaardige is dat ongeveer 12 duizend meisjes van over de hele wereld reageerden door foto's van hun moedervlekken op hun pols te plaatsen. Twee artsen waren ook bij de discussie betrokken.

Advertisement

Volgens wat de dermatoloog Joyce Park aan Time meldde: “Moedervlekken zijn gewoon delen van de huid waar er een grotere afzetting van pigment of melanine is door blootstelling aan UV-straling. Armen, onderarmen en polsen zijn meestal de gebieden die het meest worden getroffen en daarom ontwikkelen zich daar gemakkelijker moedervlekken en sproeten".

In de "zaak" kwam ook de New Yorkse dermatoloog Joshua Zeichner tussenbeide, volgens welke "de moedervlekken te wijten zijn aan cellen die een teveel aan pigmenten produceren".

Beide artsen vonden de tweet erg grappig, maar ze maakten ook van de gelegenheid gebruik om alle jonge mensen eraan te herinneren, om ten minste eenmaal per jaar de moedervlekken te controleren, de huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon en regelmatig te controleren of hun moedervlekken onregelmatigheden vertonen of als ze ineens gaan groeien.

Advertisement