7 goede logische redenen om vliegangst te overwinnen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 goede logische redenen om vliegangst…
Te lang of te klein: 15 leuke foto's van ontmoetingen tussen verschillende lengtes Een ingenieur vindt een stok uit die dankzij Google Maps de blinden helpt zich gemakkelijker te verplaatsen

7 goede logische redenen om vliegangst te overwinnen

Door Janine
1.160
Advertisement

Aerofobie is bang zijn om te vliegen. Het wordt veroorzaakt door een bijna oncontroleerbare staat van angst die ons overvalt zodra we op een vliegtuig stappen, ook al gaat het om een paar uur vliegen. Hoewel het vliegtuig inmiddels het meest verspreide en gebruikte vervoermiddel is, is aerofobie wijdverspreid. Volgens sommige statistieken lijdt ongeveer 50% van de wereldbevolking eraan. Als je een van degenen bent die bang zijn om te vliegen, zijn hier enkele goede redenen om rustig te blijven.

NB. Raadpleeg de lijst met bronnen onderaan het artikel voor meer informatie over de verschillende gegevens.

foto: pxhere
  • We zijn niet alleen: elke dag vliegen duizenden vliegtuigen (ongeveer 103 duizend) door de lucht. Er is berekend dat elke dag ongeveer 8 miljoen mensen een vliegtuig nemen. In 2013 maakte 44% (3,1 miljard) van de wereldbevolking ten minste één vlucht en waren er slechts 210 sterfgevallen.
  • Liever een haai of een vliegtuig? In 2006 heeft professor David Ropeik van de Harvard University een berekening gemaakt van de kans op overlijden als gevolg van een vliegtuigongeluk en deze vergeleken met een aanval door een haai. De geleerde ontdekte dat de kans op overlijden door een vliegtuigongeluk 1 op 11 miljoen is. En die van overlijden door te worden aangevallen door een haai? 1 op 3 miljoen!
  • 123 duizend jaar: Arnold Barnett, hoogleraar statistiek aan het MIT in Boston, maakte ook zijn berekeningen. Barnett ontdekte dat de kans om te sterven tijdens een vlucht 1 op 45 miljoen was. Dit betekent dat je minstens 123.000 jaar moet vliegen voordat je sterft.
  • Veiliger in een vliegtuig of in andere vervoersmiddelen: volgens sommige statistieken zouden vliegtuigongelukken 0,06 doden veroorzaken per miljard gevlogen mijlen. Bussen 0.14, metro 0.24, treinen 0.47, auto's 5.75 en motors 217.
  • Auto rijden of vliegen? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vielen er in 2010 meer dan 1,2 miljoen doden door verkeersongevallen. De Universiteit van Oxford berekende dat de Britten in 2006 36.512 kans hadden om te overlijden bij een auto-ongeluk en één op 3,5 miljoen stierf bij een vliegtuigongeluk.
  • Turbulentie: Volgens piloten is een lichte turbulentie als een enigszins hobbelige weg; gemiddelde turbulentie betekent slechts een kleine zijweg. En hevige turbulentie? Dat is zeer zeldzaam (een paar minuten per 10.000 vlieguren) en kunnen nog steeds gemakkelijk worden overwonnen. In elk geval duurt turbulentie nauwelijks meer dan 15-20 minuten.
  • Werk: het is altijd goed om te onthouden dat de burgerluchtvaart werk biedt aan ongeveer 57 miljoen mensen op de wereld.
Advertisement

Als dit alles niet voldoende is om ons gerust te stellen, weet dan dat de psycholoog Tom Bunn een programma heeft ontwikkeld tegen vliegangst dat Soar wordt genoemd en is gebaseerd op de afgifte van oxytocine (het liefdeshormoon). Als we ons tijdens de vlucht iets aangenaams voorstellen (onze vriend of vriendin, onze kinderen of huisdieren), geeft de amygdala volgens Bunn niet langer het stresshormoon vrij dat verantwoordelijk is voor angstgevoelens. Waar wacht je nog op om je volgende vakantie op een afgelegen eiland te boeken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt