Vervuiling is aanwezig in oceanische afzettingen: we zijn het Plastic Tijdperk ingegaan

Janine image
door Janine

18 Oktober 2019

Vervuiling is aanwezig in oceanische afzettingen: we zijn het Plastic Tijdperk ingegaan
Advertisement

In 2009 werd de Werelddag zonder plastic zakken aangekondigd. Het was een initiatief van de Marine Conservation Society, een non-profit organisatie die de gezondheid van mariene ecosystemen bewaakt en die ons sinds 2009 elke 12 september eraan herinnert dat we meer kunnen doen voor onze planeet.

Op 12 september 2019 was die dag gewijd aan de oceanen: het zijn de oceanen die ons ervan bewust maken dat we het Plastic Tijdperk zijn ingegaan.

via sciencemag.org

Advertisement
NOAA OKEANOS EXPLORER Program

NOAA OKEANOS EXPLORER Program

Een nieuwe studie over een steekproef van oceanische sedimenten, gepubliceerd in Science Advances, onthult dat vanaf de jaren ’40 tot heden de concentratie van plastic residuen in de oceaanbodem elke 15 jaar is verdubbeld. Een echt dramatisch gegeven.

Wetenschappers van het Scripps Institution of Oceanography van de University of California in San Diego hebben de meest gedetailleerde analyse uitgevoerd die ooit is gemaakt van de aanwezigheid van plastic in zeesedimenten. Er werd een monster van 36 centimeter lang geanalyseerd dat gestratificeerde sedimenten op de oceaanbodem omvat van 1834 tot 2009 en ontdekt werd dat in de meest recente van de geanalyseerde lagen de concentratie van plastic 40 deeltjes per jaar was voor elke 10 vierkante cm bodem.

Advertisement
Muntaka Chasant/Wikimedia

Muntaka Chasant/Wikimedia

De meeste gevonden residuen (ongeveer tweederde van de deeltjes) zijn plastic vezels van synthetische materialen die in kleding worden gebruikt, een bevestiging van het feit dat er geen adequaat filtersysteem voor deze residuen bestaat; een vijfde van plastic fragmenten in oceaanafzettingen bestond uit deeltjes van andere aangetaste plastic materialen; de plastic folie vormde een tiende van de residuen.

Volgens wetenschappers van het Scripps Institution of Oceanography betekent de hoeveelheid plastic in de oceanen het Plastic Tijdperk van onze tijd. Volgens de onderzoekers zouden de archeologen van de toekomst in feite ons tijdperk kunnen noemen als het Tijdperk van het Plastic of Antropoceen, wat met deze namen een tijdperk aangeeft van sterke veranderingen die voornamelijk te wijten zijn aan de mens en zijn zinloze vervuiling.

We hopen dat het volgende tijdperk dat van bevrijding van vervuiling zal zijn, een ecologisch tijdperk dat onze planeet van onszelf redt.

Advertisement