Een wetenschappelijk onderzoek heeft de aanwezigheid van microplastics in een aantal theezakjes ontdekt

Janine image
door Janine

01 Oktober 2019

Een wetenschappelijk onderzoek heeft de aanwezigheid van microplastics in een aantal theezakjes ontdekt
Advertisement

Als je vaak geniet van je favoriete thee of kruidenthee met behulp van traditionele in water oplosbare zakjes, is de kans groot dat ze bij hoge temperaturen een aanzienlijke hoeveelheid microplastics afgeven. Dit ongebruikelijke gegeven kwam naar voren uit een onderzoek van de McGill University in Canada, uitgaande van het feit dat bij temperaturen boven de 40 graden elk type plastic in het milieu begint af te breken.

via The Guardian

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het team analyseerde vervolgens vier theezakjes van niet onthulde merken, elimineerde de theebladeren en elk leeg zakje werd vervolgens ondergedompeld in een schone glazen flacon met 10 millimeter water op 95 graden; na 5 minuten "infusie" werden de lege zakjes uit het kokende water verwijderd en deze laatste werd vervolgens in een andere lege en steriele bak gegoten.

Vervolgens analyseerde het Canadese team van wetenschappers de chemische samenstelling van het water waarin de theezakjes waren ondergedompeld, vóór en na het trekken, door een zeer nauwkeurige infraroodspectroscopie. En het resultaat was absoluut onverwacht.

Advertisement
Oregon State University/Flickr

Oregon State University/Flickr

Door het optellen van de schijnbare hoeveelheden micro- en plastic nanodeeltjes als gevolg van het weken van de zakjes in het water, werd de uiteindelijke schatting berekend voor elke kop thee die door een menselijk wezen werd gedronken: 2,3 miljoen micron en 14,7 miljard submicrons plastic deeltjes. Nu zijn meer diepgaande studies en andere analyses nodig om te bepalen of deze hoeveelheden microplastics in een kopje thee schadelijk zijn voor het menselijk lichaam, maar één ding lijkt zeker: wanneer we een theezakje onderdompelen in gekookt water, wordt een schijnbaar onzichtbare hoeveelheid plastic "vrijgegeven" in de atmosfeer.

Een feit dat ons ondanks alles aan het denken zet.

Advertisement