Bananen zijn juist de grootste vervuilers in de wereld, ze eten is lang niet het gezondste en duurzaamste dat je kunt doen.

door Skip

22 Mei 2017

Bananen zijn juist de grootste vervuilers in de wereld, ze eten is lang niet het gezondste en duurzaamste dat je kunt doen.
Advertisement

Bananen worden doorgaans door iedereen gezien als het fruit voor sportievelingen, mensen die dus een gezonde levensstijl hebben, maar er is weinig gezonds te benoemen over deze fruitsoort. Dat het veel kalium en mineraalzouten bevat, dat gaat nog altijd op, maar als we de hele productieketen van het gewas eens onder de loep nemen dan wordt het duidelijk hoe de banaan nog voor de meeste vervuiling zorgt van allemaal. Van al het fruit dat er te krijgen is, komen bananen toch het mooist voor de dag, maar tot groot verdriet is er ontdekt dat er achter deze grote gele trossen een van de minst milieuvriendelijke systemen ter wereld schuilgaat.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Op de eerste plaats moet worden gezegd dat wat wij kennen als de banaan, niet dé banaan is, maar een van de vele soorten: net als appels zijn er vele soorten van, al zien wij alleen maar die perfect gekromde gele in de supermarkt liggen. Voor de duidelijkheid: wij hebben altijd de bananen gegeten van de Cavendish soort, maar waar de bananen vandaan komen heb je die echt in allerlei soorten en maten: groot, klein, recht, groen, krom en zelfs blauwe. Vanwege commercieel gemak hebben de Cavendishbananen het monopolie verkregen, want deze soort blijft zelfs goed na eindeloos lange reizen en kunnen in massahoeveelheden worden geproduceerd.

Er moet ook nog bij worden gezegd dat er op de plaatsen van herkomst dat de grond die bedoeld is voor de kweek van bananen, vaak op zeer onvriendelijke wijze wordt toegeëigend (de ontbossing is aan de orde van de dag in Latijns-Amerika) en worden verontreinigd met chemicaliën. Iedereen vindt bananen lekker, en bij de teelt kunnen de bananen het er niet bij hebben dat ze worden belaagd door ongedierte die de verkoop mogelijk in gevaar kunnen brengen. Daarom worden bananen rijkelijk bespoten met pesticiden, bemestingsmiddelen en schimmeldoders. En dat allemaal door dagloners wiens loon tegen de grens van slavernij aanschurkt.

De bananen die wij kopen komen hoogstwaarschijnlijk bij een van die plantages vandaan waar men geen scrupules kent, waar bananen geplukt worden door mensen die worden uitgebuit en worden betaald met een paar miezerige centen.

Na de oogst begint de lange reis naar de verste uithoeken van de wereld op grote schepen met vriescontainers. Bananen gaan vrijwel onrijp aan boord, maar als ze aankomen zullen ze zijn gerijpt en geel zijn, klaar om in de bakken te worden gelegd in (super)markten. Wat is er in die tussentijd gebeurd? Dat ze zijn bespoten met ethyleen, hetzelfde gas dat ervoor zorgt dat fruit rijpt. Aangezien de tijd die het kost om de bananen te laten rijpen veel te lang is, wordt dit kunstmatig gedaan door ze te bespuiten met ethyleen. En zo komen de bananen dus aan de andere kant van de wereld (kunstmatig gerijpt) terecht.

Dus een banaantje pellen en als snack in kleine hapjes lekker oppeuzelen is lang niet het gezondst en duurzaamste dat je kunt doen... Zonder meer!

Advertisement