Een VN-rapport fotografeert de toestand van de oceanen: tegen 2100 zouden ze met meer dan een meter kunnen stijgen

Janine image
door Janine

24 Oktober 2019

Een VN-rapport fotografeert de toestand van de oceanen: tegen 2100 zouden ze met meer dan een meter kunnen stijgen
Advertisement

Stormen, zure regen, orkanen, tsunami's: dit zijn allemaal zeer traumatische gebeurtenissen voor degenen die het ervaren. Gelukkig zijn dit zeer zeldzame gebeurtenissen die in al hun vernietigende kracht slechts zelden voorkomen. Maar zal het altijd zo blijven?

Volgens de onderzoeken van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het orgaan dat wetenschappelijke gegevens verstrekt aan overheden om het milieubeleid te verbeteren, kan het antwoord binnenkort negatief zijn.

via IPCC

Advertisement
go_greener_oz/Flickr

go_greener_oz/Flickr

Het IPCC heeft een rapport opgesteld met alle risico's van de huidige CO2-uitstoot. Volgens het rapport hebben de huidige emissies al aanzienlijke schade veroorzaakt.

De zeeën betalen de hoogste prijs: hun water warmt op, verzuurt en verliest zuurstof. Dit omvat de verdwijning, die al plaatsvindt, van vele levende soorten: van het koraalrif bijvoorbeeld, evenals van vele andere vissen en weekdieren.

Het IPCC heeft verklaard dat, als de uitstoot van broeikasgassen op het huidige niveau blijft, traumatische gebeurtenissen voor de planeet en de wezens die daar leven waarschijnlijk jaarlijks zullen plaatsvinden, in plaats van om de 50 of zelfs 100 jaar.

Advertisement
Th. Walther/Wikimedia

Th. Walther/Wikimedia

De klimaattop van 23 september 2019 heeft met deze kwesties rekening gehouden. Veel landen hebben verklaard dat ze bereid zijn hun milieubeleid te veranderen en alle energie die ze produceren om te zetten in "schone" energie. Maar dat is niet genoeg: de verandering is te langzaam en veel andere regeringen zijn nog niet bereid om mee te werken.

Volgens het IPCC worden de zeeën snel warm en stijgt hun niveau. Tegen 2100 kan het met meer dan een meter toenemen en binnen een paar jaar zouden steden als Los Angeles, Miami, Honolulu, San Diego, Jakarta, Manila, Bangkok, Lima, Singapore, Barcelona, ​​Sydney of Venetië allemaal kunnen verdwijnen.

De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, zei dat we niet langer worden geconfronteerd met "klimaatverandering", maar met een echte "klimaatcrisis". Als we niet onmiddellijk een einde maken aan de vervuiling, kunnen we binnenkort getuige zijn van de ineenstorting van onze prachtige planeet.

Advertisement