Mattel heeft de eerste “gendervrije" poppen gelanceerd

Janine image
door Janine

10 Oktober 2019

Mattel heeft de eerste “gendervrije" poppen gelanceerd
Advertisement

Poppen hebben altijd de groei van kinderen begeleid. Hun oorsprong gaat zelfs terug tot de Egyptische beschaving, oftewel ongeveer 4000 jaar geleden.

De aanwezigheid van poppen komt op een bepaalde leeftijd in het leven van kinderen vaak voor. Ze worden beschouwd als het favoriete speelgoed van jonge meisjes en hebben een precies onderscheid gemaakt tussen het speelgoed van jongens en dat van meisjes.

Mattel, het creatieve bedrijf van de beroemde Barbie, is serieus van plan verder te gaan dan deze opvatting. Om dit te doen, creëerde het een "genderloze” poppenlijn.

via Time

Advertisement
Mattel

Mattel

Volgens Kim Culmone, senior vice-president van Mattel Fashion Doll Design, "is speelgoed de weerspiegeling van het bedrijf dat het produceert". Ooit was het idee van een substantiële scheiding tussen mannen en vrouwen, van scheiding van rassen en sociale klassen, sterk geworteld in de samenleving.

Tegenwoordig is het noodzakelijk om deze visies te overwinnen, en in een groot deel van de wereld is dit niet langer het geval. Vrouwen en mannen worden als gelijke wezens erkend, de antropologie heeft bepaald dat rassen niet bestaan (er zijn daarentegen etnische groepen) en de verdeling tussen klassen is vervaagd. De keuze van Mattel lijkt juist deze belangrijke sociaal-culturele veronderstellingen te willen volgen. Zo creëerde het zijn “etiketvrije” pop.

Advertisement
Mattel

Mattel

De nieuwe poppen van Mattel hebben geen bepaald geslacht: ze kunnen kort of lang haar hebben; ze kunnen broeken of rokken, schoenen met hakken of sportschoenen dragen.

Mattel

Mattel

Hun accessoires omvatten brillen, paraplu's, hoeden en jassen die voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn. Daarnaast heeft Mattel besloten poppen van alle etnische groepen te maken: het speelgoed heeft een witte, zwarte, gele en rode huid.

Mattel

Mattel

De samenleving verandert en Mattel heeft besloten zijn idee van een pop te veranderen. Zoals het tijdschrift Time schreef: "De lippen van de poppen zijn niet te vol, de wimpers niet te lang en gekruld, de kaken niet te breed. Er zijn geen borsten vergelijkbaar met Barbie of brede schouders vergelijkbaar met die van Ken."

Mattel

Mattel

Zoals elke verandering, wordt dit innovatieve idee van Mattel ook hard bekritiseerd door de kopers. Niet iedereen is het eens met het idee dat poppen geen bepaald geslacht mogen hebben.

Advertisement
Mattel

Mattel

Volgens sommige statistieken is 76% van de ouders van meisjes het erover eens dat hun dochter plezier heeft in het doen van "mannelijke" activiteiten; het percentage daalt tot 64% voor ouders van zoons. Desondanks heeft Mattel besloten door te gaan, zijn nieuwe poppen op de markt te brengen en iedereen te laten zien dat verandering echt bestaat, en daardoor kunnen ook de dingen veranderen die we meer als vanzelfsprekend gaan beschouwen.

Mattel

Mattel

Advertisement