Het OK-gebaar heeft in de VS een negatieve betekenis gekregen vanwege racistische implicaties

Janine image
door Janine

06 Oktober 2019

Het OK-gebaar heeft in de VS een negatieve betekenis gekregen vanwege racistische implicaties
Advertisement

Elke dag gebruiken we het lichaam om boodschappen uit te drukken via non-verbale communicatie. Met de beweging van het hoofd kan iets aan anderen worden gecommuniceerd: "ja", "nee", "min of meer". Maar het is met onze handen dat we de meeste non-verbale boodschappen uitdrukken. Is het mogelijk dat een van de meest gebruikte symbolen, zoals OK, een onschadelijk en positief symbool, verandert in een boodschap van haat? Volgens de Anti-Defamation League (ADL) is dit precies wat er gebeurt.

via CNN

Advertisement
Steevven1/Wikimedia

Steevven1/Wikimedia

Het symbool OK wordt gemaakt door de duim en wijsvinger van de hand samen te voegen om een cirkel te vormen en de andere drie vingers omhoog te houden. Als je goed kijkt, kan de indruk ontstaan dat de drie vingers een "W" vormen en de cirkel eronder, verbonden met de onderarm, een "P" vormt. Uitgaande hiervan verklaarde een anonieme gebruiker van 4chan (een soort chat waarin elke gebruiker publiceert wat hij wil) dat het OK-symbool de letters van “White Power" of "Witte Kracht" voorstelt. Op deze manier is de onschadelijke betekenis van OK (goed, perfect, in orde) het symbool van rassenhaat geworden.

Advertisement
ADL

ADL

Wat als fake news lijkt te zijn ontstaan, is snel realiteit geworden: volgens een onderzoek van de Anti-Defamation League, dat zich bezighoudt met het behoud van de mensenrechten, hebben veel blanke supremacisten besloten om, na de anonieme post, het OK-symbool te gebruiken als teken van witte kracht. Onder deze Brenton Tarrant, beschuldigd van het doden van 51 mensen in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland begin 2019: tijdens zijn arrestatie toonde Tarrant de camera's zijn OK-gebaar. Volgens de ADL hebben deze en andere scènes die op het web verschenen ervoor gezorgd dat OK op de lijst met haatsymbolen staat, samen met de swastika, de kleding van de Ku Klux Klan en de brandende kruisen.

Vanaf nu kan ook het OK-gebaar in de Verenigde Staten een probleem zijn. Het advies is om non-verbale boodschappen van anderen altijd vanuit de context te interpreteren, om misleidende overwegingen te voorkomen.

Advertisement