6 manieren waarop je lippen je iets over je gezondheid kunnen vertellen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
6 manieren waarop je lippen je iets…
Doe-het-zelfreparaties: 20 auto's die automonteurs en carrosseriebouwers zouden verbleken 15 foto's laten zien hoe sommige ouders zich moeten schamen hoe ze hun kinderen hebben opgevoed

6 manieren waarop je lippen je iets over je gezondheid kunnen vertellen

Door Janine
16.375
Advertisement

Onze huid is een zeer precieze indicator van onze psycho-fysieke toestand: vaak, vooral bij de meest gevoelige personen, kan zelfs een lichte temperatuurverandering of een verandering in dieet worden "gecombineerd" met uitslag of rood worden van de huid waar we onmiddellijk alert op moeten zijn.

Op dezelfde manier kunnen ook de lippen ons helpen voor onszelf te zorgen, omdat ze verkeerde gewoonten kunnen onthullen die we hebben aangenomen zonder het te beseffen. Hier zijn 6 fenomenen met betrekking tot de lippen die op iets anders kunnen wijzen.

NB. We herinneren je eraan dat de informatie in dit artikel van algemene aard is en louter voor informatieve doeleinden is gepubliceerd. Ze mogen in geen geval de mening van een arts vervangen.

  • 1. Scheuren van de mondhoeken. Het is de hoekige cheilitis (of hoekige stomatitis), en het presenteert zichzelf met een uitdroging van de huid die vervolgens uit elkaar scheurt en pijn veroorzaakt wanneer iemand lacht of eet. De oorzaken kunnen zijn: vitamine A- en B-tekort, foliumzuurdeficiëntie en een gebrek aan sommige mineralen zoals zink, ijzer en riboflavine; sommige huidallergieën; het gebruik van medicijnen die het begin kunnen veroorzaken; ziekten zoals diabetes of bloedarmoede. In het algemeen, om het effect te verminderen, moet je proberen het gebied droog te houden: als speeksel zich op de hoeken ophoopt, verergert dit de proliferatie van schimmels en bacteriën aanzienlijk.
  • 2. Gezwollen lippen. Dit fenomeen kan het symptoom zijn van een voortdurende allergische reactie. Als de oorzaak bekend is (bijvoorbeeld als we weten dat we iets hebben gegeten waar we enigszins allergisch voor zijn), hoeven we het ook niet te behandelen. Als er echter geen reden is voor de zwelling en deze gepaard gaat met andere abnormale symptomen zoals misselijkheid, ademhalingsproblemen of verhoogde bloeddruk, is het raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen.
foto: Pixabay
  • 3. Schrale lippen. Dit fenomeen is voornamelijk te wijten aan het klimaat of voedsel. Lippen hebben geen talgklieren, dus ze zijn onderhevig aan uitdroging als je je langere tijd in een zeer lage luchtvochtigheid bevindt; in dit geval volstaat het gebruik van een balsem. In andere gevallen kunnen ze een symptoom zijn van een tekort aan de toevoer van water of voedingsstoffen: in dit geval, als het symptoom aanhoudt, is het goed om een arts te raadplegen om te begrijpen of er verkeerde terugkerende gewoonten zijn.
  • 4. Plooien op de bovenlip. Dit fenomeen wijst in het algemeen niet op een ernstig probleem, maar het kan wel een symptoom zijn van onjuiste gewoonten. Omdat collageen afneemt met de leeftijd, zijn de plooien rond de lippen normaal bij oudere personen. De factoren die het verschijnen kunnen versnellen, zijn echter rook of ongecontroleerde blootstelling aan ultraviolette stralen.
Advertisement
foto: peakpx.com
  • 5. Lippen die kleur verliezen. Het fenomeen geeft aan dat de hoeveelheid rode bloedcellen drastisch is verminderd, en dit mag nooit lichtvaardig worden opgenomen. In meer ernstige gevallen kan dit wijzen op een dieet met weinig ijzer, vitamine B12 of foliumzuur of een abnormaal bloedverlies. De lippen hebben bovendien de neiging bleek te worden, ook als gevolg van een suikerarm dieet of als je bepaalde soorten medicijnen gebruikt. Als het fenomeen zich voordoet en geen bekende oorzaak heeft, is het in elk geval goed om de mening van een arts te vragen.
  • 6. Blauwe lippen. Dit fenomeen, in zijn mildste vorm, kan eenvoudigweg aangeven dat we te lang aan een lage temperatuur zijn blootgesteld en dat de bloedvaten zijn samengetrokken. Als het symptoom echter aanhoudt, zelfs nadat de lippen zijn opgewarmd, of als het duidelijk is opgetreden zonder dat we aan lage temperaturen blootgesteld staan, betekent dit dat het zuurstofniveau in het bloed is gedaald en dat de oorzaken veel kunnen zijn: in dit geval is het noodzakelijk om onmiddellijk contact op te nemen met het medisch personeel, vooral als we dezelfde processen in andere perifere delen van het lichaam opmerken, zoals de vingers.
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt