Het in pesticiden gebruikte glyfosaat zou niet carcinogeen zijn: dit heeft de Europese Unie vastgesteld

Janine image
door Janine

09 Oktober 2019

Het in pesticiden gebruikte glyfosaat zou niet carcinogeen zijn: dit heeft de Europese Unie vastgesteld
Advertisement

Hoewel het in de afgelopen jaren is geclassificeerd als een pesticide dat mogelijk kankerverwekkend is voor mensen, heeft glyfosaat nu het officiële "ticket" van het Europese Hof van Justitie met een uitspraak op 1 oktober 2019. De EU blokkeerde daarom de stopzetting van het gebruik van het glyfosaat als pesticide, dat wordt gebruikt voor planten en insectenwerend is, waardoor het alarm van veel van de naties van het Oude Continent dat een definitieve stopzetting van het gebruik van een dergelijke stof had beloofd, werd teruggedraaid.

via The Guardian

Advertisement
Scot Nelson/Flickr

Scot Nelson/Flickr

Maar laten we bij het begin beginnen: de rechtbank van Luxemburg heeft alle onderzoeken en analyses onderzocht en beoordeeld die voorafgingen aan de wetgeving over het illegale gebruik of de mogelijke schade van glyfosaat in veel van de meest voorkomende pesticiden op de markt van de Europese Unie. Voor het eerst geïntroduceerd in 1974, is glyfosaat een niet-selectieve onkruidverdelger dat in staat is om alle soorten onkruid tot de wortel te elimineren; met bijna 5 miljard dollar omzet is deze pesticide in feite de meest gebruikte herbicide ter wereld.

Monsanto (recent gekocht door de Duitse reus Bayer) patenteert het molecuul van glyfosaat en brengt het op de markt onder de naam Roundup, die in de jaren negentig een piek in de verkoop vertoonde, de periode waarin de eerste genetisch gemanipuleerde gewassen op de internationale markt werden geïntroduceerd. In 2001 vervalt het patent en het glyfosaat wordt dan vaak gebruikt, niet alleen op het gebied van landbouw, maar ook voor de verzorging van openbare en particuliere tuinen en voor het onderhoud van het groen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Maar in 2015 komt het breekpunt. De publicatie van een studie door IARC (Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek) plaatst glyfosaat op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen voor mensen (groep 2A), terwijl tegelijkertijd EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) ) een studie aankondigt volgens welke het glyfosaat in kwestie niet genotoxisch is, het vormt geen gevaar voor menselijk DNA. Dit meningsverschil lijkt echter een compromis te vinden met de verklaringen van de FAO/WHO-groep over pesticiden en Echa (Europees Agentschap voor chemische stoffen) die de niet-carcinogeniteit van glyfosaat hebben verklaard. Ze worden gevolgd door Canada, Australië, Japan en Nieuw-Zeeland.

Hoewel het EU-besluit voor eens en voor altijd de genotoxiciteit voor de mens ontkent, blijft glyfosaat in ieder geval een herbicide dat schade aan de ogen kan veroorzaken en giftig kan zijn voor de flora en fauna in omgevingen die als aquatisch worden beschouwd, met als gevolg gevaren van voedselbesmetting.

Advertisement