Een dieet zonder vitamine D verhoogt de vermoeidheid en verlaagt het immuunsysteem: dat zegt de wetenschap

Janine image
door Janine

05 November 2019

Een dieet zonder vitamine D verhoogt de vermoeidheid en verlaagt het immuunsysteem: dat zegt de wetenschap
Advertisement

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine; dat wil zeggen, het lost op in vetten en wordt in het lichaam getransporteerd door lipiden. Vitamine D kan door het lichaam worden geproduceerd door de werking van zonlicht op de huid. Het is een van de belangrijkste stoffen omdat het de opname van calcium en fosfor regelt, de opname van vitamine A bevordert, kankerbestrijdende eigenschappen heeft, belangrijk is voor de gezondheid van het gebit. Geschat wordt dat meer dan 50% van de wereldbevolking een tekort heeft aan vitamine D. Dit veroorzaakt een lage hoeveelheid van deze stof in het menselijk lichaam:

via Health Line

Advertisement
Joseph Choi/Flickr

Joseph Choi/Flickr

Terugkerende infecties

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behoud en de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een tekort verzwakt de witte bloedcellen en stelt het lichaam bloot aan virussen en bacteriën. Studies hebben aangetoond dat bij patiënten met chronische obstructieve longziekte, het nemen van hoge doses vitamine D de conditie verbetert.

Vermoeidheid

Er is ontdekt dat er een sterk verband is tussen vitamine D-tekort, vermoeidheid en hoofdpijn.

Bot- en gewrichtspijn

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met vitamine D-tekort bijna twee keer zoveel kans hadden op bot- en gewrichtspijn in vergelijking met mensen met normale bloedspiegels. Dit komt omdat vitamine D de opname van calcium en fosfor mogelijk maakt.

Advertisement
Needpix

Needpix

Depressie

Vitamine D zorgt ervoor dat fosfor goed wordt opgenomen; fosfor vergemakkelijkt celherstel en verbetert synaptische verbindingen. Volgens sommige onderzoeken is vitamine D-tekort een van de factoren van de "seizoensgebonden affectieve stoornis" (SAD) en depressie.

Langzame genezing

Vitamine D verhoogt de productie van cruciale verbindingen om een nieuwe huid te vormen als onderdeel van het wondgenezingsproces. Bovendien lijkt het een belangrijke rol te spelen bij het onder controle houden van ontstekingen en het bestrijden van infecties. Daarom schaden slechte niveaus van vitamine D de genezing van snijwonden, interventies en infecties.

Osteoporose

Vitamine D speelt zo'n belangrijke rol voor botten dat het vaak een van de oorzaken is, samen met calciumgebrek, van osteoporose.

San Diego Personal Injury Back Pain/ Flickr

San Diego Personal Injury Back Pain/ Flickr

Kaalheid

Haaruitval, vooral als het om alopecia areata gaat, kan worden gekoppeld aan een tekort aan vitamine D. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat bij mensen met alopecia areata het gebrek aan vitamine D verantwoordelijk was voor een groter haarverlies.

Spierpijn

De vitamine D-receptor is aanwezig in sommige zenuwcellen die nociceptoren worden genoemd. Deze beëindigingen van sensorische neuronen melden weefselschade door middel van pijnlijke gevoelens. In een onderzoek bleek 71% van de mensen met chronische spierpijn een tekort aan vitamine D te hebben.

De verklaringen in dit artikel willen en kunnen een medisch advies niet vervangen. Als je een van de beschreven symptomen ervaart, moet je absoluut contact opnemen met een arts.

Advertisement