Zwitserland heeft de meest gekwalificeerde werknemers ter wereld dankzij een systeem dat studenten kennis laat maken met alle beroepen

Janine image
door Janine

07 November 2019

Zwitserland heeft de meest gekwalificeerde werknemers ter wereld dankzij een systeem dat studenten kennis laat maken met alle beroepen
Advertisement

Zwitserland is altijd beschouwd als een zeer solide natie vanuit economisch oogpunt: zijn banken zijn bekend over de hele wereld en zijn werknemers zijn nauwkeurig, betrouwbaar en competent. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de reden ligt in een meer complete opleiding. Bij nader inzien is er echter een reden die veel verder gaat dan het onderwijs of belangrijkere en vormende universiteiten. Hier is de echte reden waarom Zwitserland de meest competente werknemers heeft.

via World Economic Forums

Advertisement
World Economic Forums/Facebook

World Economic Forums/Facebook

Volgens het laatste Global Competitiveness Report van het World Economic Forum staat Zwitserland op de vijfde plaats wat betreft economisch concurrentievermogen, maar staat het bovenaan de lijst wat betreft de vaardigheden van zijn werknemers. Volgens het rapport ligt de reden in het feit dat ongeveer 70% van de Zwitserse kinderen die naar middelbare scholen gaan, deelnemen aan het "hoger beroepsonderwijs en -opleiding". Het programma omvat de integratie van jongeren op de werkplek.

Advertisement
World Economics Forum/Facebook

World Economics Forum/Facebook

Daarom besluiten de meeste 16-jarige Zwitserse jongeren hun studie gedeeltelijk te staken om zich te wijden aan een echte professionele activiteit.

Ongeveer 30% van de Zwitserse bedrijven neemt deel aan het programma: kinderen leren eerst de beginselen van het professionele vak en doen vervolgens zelfstandig hun werk. Het systeem werkt uitstekend en kort na de middelbare school besluit slechts 30% van de studenten om naar de universiteit te gaan.

Guillaume Baviere/Wikimedia

Guillaume Baviere/Wikimedia

In Zwitserland zijn er daarom minder afgestudeerden dan in Australië, Noorwegen of Finland (landen waar werknemers een hoog niveau van professionaliteit en competentie bereiken) en toch zijn hun vaardigheden superieur aan die van een andere natie.

En het is niet ongewoon voor afgestudeerden om hun werkpositie in de loop van de tijd te verbeteren en het topmanagement te bereiken, zoals het geval was met Sergio Ermotti, directeur van de Zwitserse bank UBS, die zijn carrière begon dankzij een stage bij een lokale bank. En dit is de reden waarom Zwitserland zich ook heeft onderscheiden als een van de landen met het laagste percentage van de werkloosheid wereldwijd en onder jongeren. Een gegeven dat zich duidelijk onderscheidt van de rest van de wereld die als model moet worden beschouwd.

Advertisement