Ze houden hem aan omdat hij dronken is, maar hij beweert dat hij niet had gedronken: zijn lichaam produceert ethanol

Janine image
door Janine

17 November 2019

Ze houden hem aan omdat hij dronken is, maar hij beweert dat hij niet had gedronken: zijn lichaam produceert ethanol
Advertisement

Als we het over alcohol hebben, moeten we altijd voorzichtig zijn met de hoeveelheid en frequentie waarmee we drinken - of het nu wijn of bier is, het belangrijkste is om de toegestane limiet niet te overschrijden, vooral als we moeten rijden. Er zijn zeer zeldzame gevallen waarin alle voorzorgsmaatregelen niet veel nut hebben, omdat we het gevoel hebben dronken te zijn, zelfs zonder een druppel alcohol te hebben gedronken. Hoe is dit mogelijk? Het overkwam een 46-jarige man in de VS: toen hij was aangehouden omdat hij een onregelmatige rijstijl had, werd er in zijn bloed zeer veel alcohol aangetroffen, hoewel de man had verklaard dat hij niks gedronken had. De man vertelde de waarheid - het vreemde fenomeen werd in feite veroorzaakt door het auto-brouwerij-syndroom.

via Newsweek

Advertisement
Youtube / Staten Island Advance

Youtube / Staten Island Advance

Het arme slachtoffer werd gediagnosticeerd met het auto-brouwerij-syndroom, een medische aandoening waarbij hoeveelheden ethanol worden geproduceerd door de gisting van zetmeel, in het spijsverteringsstelsel van het lichaam. Het was niet eenvoudig om dit syndroom bij de man vast te stellen, maar na een paar jaar kwamen de artsen erachter: het begon allemaal in 2011 met de inname van antibiotica, vanwege letsel dat de man aan zijn hand had opgelopen; vervolgens begonnen de eerste symptomen van agressie, geheugenproblemen, humeurigheid en uiteindelijk depressie te verschijnen. Pas in 2014 besloot de man zich tot de artsen te wenden, met name een psychiater die antidepressiva voor hem voorgeschreven had.

Advertisement
Flickr / Alan Levine

Flickr / Alan Levine

Nadat hij door de politie was aangehouden en hem herhaaldelijk het drinken was ontzegd, onderging de man medische tests die de aanwezigheid van een kolonie schimmels in de darm aan het licht brachten, waaronder Saccharomyces cerevisiae, beter bekend als biergist. Deze microscopische wezens consumeren koolhydraten om energie te produceren in plaats van zuurstof en produceren ethanol als bijproduct. De patiënt kreeg medicatie tegen schimmels en probiotica om de gezonde darmbacteriën te herstellen en het gaat na een lang dieet en therapie nu goed met hem.

Advertisement