De nieuwe Chinese magnetische levitatietrein bereikt een snelheid van 600 km/u - Curioctopus.nl
x
De nieuwe Chinese magnetische levitatietrein…
Deze 93-jarige oma verkleedt zich graag en houdt ervan om met haar kleinzoon grappen uit te halen: de twee zijn een echt komisch stel Deze start-up heeft een exoskelet gecreëerd dat lichter en praktischer is dan traditioneel gips

De nieuwe Chinese magnetische levitatietrein bereikt een snelheid van 600 km/u

13 December 2019 • Door Janine
2.393
Advertisement

Iedereen die denkt dat de trein een verouderd vervoermiddel is en binnenkort zal worden vervangen door andere technologieën, vergist zich. In feite worden de meest krachtige transportmiddelen bestudeerd in termen van snelheid. China is één van die landen die geloven in een toekomst bestaande uit hogesnelheidstreinen, om ze nog sneller te maken dan vliegtuigen: hier wordt een nieuwe trein ontworpen met magnetische levitatie die 600 km/u bereikt.

via: weforum
foto: news.cn

De magnetische levitatietreinen gebruiken krachtige elektromagneten die de trein van de rails kunnen tillen en naar voren kunnen duwen: de wrijvingskrachten tussen de treinstructuur en de rails worden geëlimineerd, de magnetische levitatietreinen kunnen enorm hogere snelheden bereiken in vergelijking met de traditionele treinen, die ook lawaai en vervelende trillingen vermijden.

De snelste magnetische levitatielijn ter wereld, de Shanghai Maglev - die ook de eerste magnetische levitatielijn ter wereld is - is al operationeel in China: sinds 2004 vervoert het passagiers van de luchthaven van Shanghai naar het centrum, een 30 km lang traject met een maximale snelheid van 431 km/u.

Ding Sansan, plaatsvervangend hoofdingenieur van het ontwikkelingsproject van de nieuwe ultrasnelle trein, zei dat een reis van Beijing naar Shanghai slechts 3 en een half uur op de maglev zou kunnen duren (een term die wordt gebruikt om de nieuwe magnetische levitatietreinen aan te duiden), in plaats van de 4 en een half uur die het vliegtuig er over doet - rekening houdend met het in- en uitstappen - of van de 5 en een half uur die de huidige hogesnelheidstreinen nodig hebben.

Vooralsnog heeft China slechts één supersnel prototype van een magnetische levitatietrein onthuld: het moet een strenge veiligheidstest doorstaan voordat het openbaar vervoer wordt gebruikt.

Andere landen ter wereld zijn ook bezig met het perfectioneren van de technologieën van de hogesnelheidstrein, maar China blijft het land met de hoogste lengte van de routes: 29.000 kilometer, wat alleen al tweederde van alle supersnelle lijnen ter wereld is.

Tags: ChinaTreinen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt