De stem van Freddie Mercury had ongewone kenmerken: dat bevestigt de wetenschap

Janine image
door Janine

30 December 2019

De stem van Freddie Mercury had ongewone kenmerken: dat bevestigt de wetenschap
Advertisement

Als je denkt aan rockmuziek en de persoonlijkheden die dit muzikale genre hebben gemarkeerd, kan de naam Freddie Mercury niet ontbreken. Gestorven in 1991, heeft de iconische, charismatische, excentrieke frontman van Queen, met zijn spectaculaire zanguitvoeringen, echt de loop van een heel muzikaal genre gemarkeerd, een model geworden om inspiratie op te doen, een doel dat vele zangers en aspirant zangers willen bereiken.

En het gaat niet alleen om muzikale smaak. Zijn stem was echt iets ongelooflijks: de wetenschap heeft uitgelegd waarom en heeft zekerheden gegeven aan iedereen die hiervan overtuigd is.

via Science Daily

Advertisement
comunità queeniana/flickr

comunità queeniana/flickr

Een groep Zweedse, Oostenrijkse en Tsjechische experts voerde een diepgaande akoestische analyse van de stem van Mercury uit en vergeleek zijn zangvaardigheden met die van de professionele zanger Daniel Zangger-Borch, de enige ter wereld die de zangkenmerken van Freddie perfect kon evenaren. De resultaten? Prachtig, net zoals zo vaak gebeurde wanneer we het hebben over dingen die deze beroemde muzikant aangingen.

Ten eerste, hoewel werd geloofd dat de vocale extensie van Mercury haar stem vergelijkbare - zo niet superieure - eigenschappen had vergeleken met een sopraan, bleek de Queen-zanger in werkelijkheid een bariton te zijn, met middenfrequenties geattesteerd op ongeveer 117,3 Hz, dus een heel, heel bijzondere bariton.

Advertisement
ANSA/Wikimedia

ANSA/Wikimedia

Maar daarnaast is wat de stem van Freddie echt buitengewoon maakt, de vibrato. Deze zangtechniek wordt bij mensen meestal met 5,4 of 6,0 Hz gemeten, maar de frequenties van Mercury's vibrato bereikten 7,04 Hz, een waarde die zijn stijl beroemd maakte, met stembanden die waarschijnlijk aanzienlijk sneller bewoog dan de gemiddelde zangers.

kentarotakizawa/flickr

kentarotakizawa/flickr

Precies de vibrato, samen met het feit dat hij, om de extensies te bereiken die zijn stem kenmerkten, de subharmonische zangstijl gebruikte - waarin de ventriculaire koorden samen met de vocale trillen - maakte Freddie Mercury tot een rocker die enig in zijn soort was.

Deze keer zijn daarom de talenten van Mercury bevestigd door nauwkeurige wetenschappelijke analyses. Of je zijn stijl nu wel of niet mooi vindt, de leider van Queen was ongetwijfeld een unieke en moeilijk te imiteren zanger, waarschijnlijk de grootste in de rockgeschiedenis.

Advertisement