Een gorilla geboren met een gebrek aan pigment aan een hand herinnert ons eraan hoeveel deze dieren op ons lijken

Janine image
door Janine

03 Januari 2020

Een gorilla geboren met een gebrek aan pigment aan een hand herinnert ons eraan hoeveel deze dieren op ons lijken
Advertisement

Soms lijkt het moeilijk om te onthouden dat wij mensen in alle opzichten net als dieren zijn. Het is waar: we zijn ongelooflijk geavanceerde en intelligente wezens die in staat zijn - ten goede of ten kwade! - om acties uit te voeren die ons ongetwijfeld onderscheiden van andere organismen op aarde.

Het is echter precies wanneer we worden geconfronteerd met het bewijs van enkele echt duidelijke overeenkomsten, dat we ons beter bewust worden van hoe vergelijkbaar we zijn met andere vertegenwoordigers van de dierenwereld. Zoals in het geval van apen, waarvan we, zoals we weten, afstammelingen zijn. In dit opzicht laat een foto beter zien waar we het over hebben dan duizend woorden.

via Zoo Atlanta

Advertisement

Dit is een foto van de dierentuin van Atlanta, die snel de wereld rondging. Het is natuurlijk niets nieuws, maar het belicht functies die echt op de onze lijken. Een gorilla genaamd Anaka vierde, in 2019, zijn zesde verjaardag in de Amerikaanse dierentuin. Voor de gelegenheid organiseerden de werknemers van de structuur een feest waarbij veel foto's werden gemaakt.

Veel Facebook-gebruikers, bij het zien van enkele details van de gorilla, waren verbaasd. De primaat werd in feite geboren met een bijzonder kenmerk, oftewel een gebrek aan pigmentatie aan de hand. De close-up foto van zijn hand toont dit detail heel duidelijk: Anaka's hand lijkt erg op een menselijke hand, compleet met nagels in plaats van klauwen.

Advertisement
Fox 5 Atlanta/Facebook

Fox 5 Atlanta/Facebook

Als je ernaar kijkt, realiseer je je hoe indrukwekkend de overeenkomst is. In deze zin is het duidelijk dat de kenmerken die we delen met primaten, op genetisch, cerebraal en esthetisch niveau, er heel veel zijn. Onze genetische sequenties zijn volgens bekende studies ongeveer 98% vergelijkbaar.

Volgens wat de verantwoordelijken van de dierentuin zeiden, heeft de gorilla in kwestie ook een temperament dat hem onderscheidt voor meer "menselijk" dan normaal gedrag. Kortom: met een eenvoudige foto herinnerde dit “familielid” ons perfect hoe anders en tegelijkertijd gelijk aan ons is!

Advertisement