Twee duikers stonden oog in oog met een gigantische anaconda

Janine image
door Janine

17 Januari 2020

Twee duikers stonden oog in oog met een gigantische anaconda
Advertisement

Degenen die bang zijn voor slangen zullen huiveren als ze over de Anaconda horen, de angstaanjagende gigantische slang die zich onder water kan verplaatsen. Het kan vaak worden waargenomen met de kop boven water, terwijl het dreigend verder zwemt en ons alleen al bij de gedachte angstig maakt. Wie weet wat de twee Braziliaanse duikers dachten, die een gigantische anaconda tegenkwamen, in de buurt van de wateren van de rivier Formoso.

via Youtube / CGTN

Advertisement
Youtube / CGTN

Youtube / CGTN

Anaconda's worden rond eind juli, begin augustus uit hun winterslaap wakker, het ideale moment om zich onder te dompelen in het kristalheldere water van de rivier in kwestie en deze majestueuze wezens beter te leren kennen. De watertemperatuur van de rivier is het hele jaar door 22-24 graden, maar in de winter is de lucht over het algemeen koeler dan het water, dus brengen anaconda's veel meer tijd in het water door. Bartolomeo Bove en Juca Ygarape ontmoetten een gigantische groene anaconda, met uitzonderlijke afmetingen: ongeveer 7 meter lang en bijna 90 kg zwaar.

In de video ligt de slang in de rivierbedding, maar zodra ze de camera ziet, inspecteert ze deze om te begrijpen wat het is; vervolgens klakt ze met haar tong en zwemt weg. Bove, een professionele duiker en een onderwater video reporter waren ter plaatse om nieuwe opnames proberen te maken. De video biedt ons de ongelooflijke mogelijkheid om dit vreemde dier beter te leren kennen, vaak verkeerd begrepen in termen van agressie.

Advertisement
Youtube / CGTN

Youtube / CGTN

"De rivieren en vijvers rond het gebied van Bonito zijn de enige plaatsen in Zuid-Amerika waar anaconda's in kristalhelder water zwemmen; daarom is het gemakkelijk om er een tegen te komen als je aan het duiken bent. Zoals te zien in de video, zwemt de anaconda kalm en vredig, volledig onverschillig tegenover onze aanwezigheid. Soms benadert ze ons, geïntrigeerd door mijn camera, door de lens te likken. Het gedrag van de anaconda ontkracht de mythe dat ze een agressief en gewelddadig wezen is, dat het leven van mensen in gevaar kan brengen."

De groene anaconda is de grootste slangensoort ter wereld en kan tot 9,1 m lang worden en zelfs 250 kg wegen. Deze slangen bewegen zeer snel en doden hun prooi door zich met hun krachtige lichaam rond het slachtoffer te wikkelen. Ze kunnen hun zeer brede kaken openen en op deze manier kunnen ze zelfs veel grotere prooien inslikken dan zijzelf. De groene anaconda bereikt zijn enorme omvang met een dieet op basis van lokale fauna, zoals capibara, wilde varkens, vogels, schildpadden en soms jaguars. Bove hoopt dat zijn video een onverwachte kant van het prachtige reptiel onthult en beschrijft zijn ervaring als ongelooflijk: "Geen woorden kunnen recht doen aan de gevoelens die ik tijdens die ervaring echt ervaarde."

Advertisement