6 van de meest spookachtige en fascinerende verlaten steden ter wereld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
6 van de meest spookachtige en fascinerende…
Honderden apen die op zoek zijn naar voedsel vallen een half lege stad in Thailand binnen vanwege het Coronavirus Naast het coronavirus kunnen blokkerende activiteiten ons ook redden van ongecontroleerde vervuiling

6 van de meest spookachtige en fascinerende verlaten steden ter wereld

Door Janine
8.613
Advertisement

Het is bekend: verlaten plaatsen bezorgen velen van ons een grote en bijzondere charme. Weinig andere plaatsen zoals een huis, een kasteel, een in onbruik geraakte structuur die uit een niet al te ver verleden lijkt te komen, slagen erin een unieke verbeelding bij ons op te wekken, die ons in staat stelt ongelooflijke reizen te maken met fantasie.

Verhalen, mensen, gebeurtenissen, vreugden en verdriet komen zodoende in onze geest tot leven tegenover gebouwen die ooit vol leven en pracht en praal waren. Echte getuigenissen uit een verleden dat, ook al bestaat het niet meer, een onuitwisbare stempel op de toekomst heeft gedrukt. En we hebben het niet alleen over een paar huizen of kleine steden: over de hele wereld zijn (en bestonden) verschillende verlaten stedelijke nederzettingen, ontworpen om honderden of duizenden mensen te huisvesten in hun gouden dagen. Volg ons op deze korte reis door enkele van de meest fascinerende en angstaanjagende onbewoonde steden!

1. Bodie, in Californië

Stel je de locatie van een klassieke westernfilm voor, zonovergoten, uitgestorven en met veel houten gebouwen die klaar lijken om een goed duel tussen cowboys te laten plaatsvinden. Als je het je kunt voorstellen, weet dan dat er in werkelijkheid zo'n plek is, en het bevindt zich in Californië. Bodie is een verlaten stad die sterk verbonden is met de historische “goudkoorts” die in de Verenigde Staten een karakteristieke periode van de geschiedenis in de tweede helft van de negentiende eeuw werd. Al in 1915 was er in Bodie geen goudzoeker meer en werd de stad een zeer belangrijk historische getuigenis.

2. Sanzhi Pod City, in Taiwan

Nee, we bevinden ons niet in een "buitenaards" dorp, maar in Taiwan waar, niet ver van New Taipei, deze stad oprijst die tussen de jaren zeventig en tachtig ontworpen werd om het Amerikaanse leger in Oost-Azië te huisvesten. De gebouwen doen aan vliegende schotels denken, maar het project bleef onvoltooid vanwege veel en terugkerende tragische episodes en ongevallen die plaatsvonden tijdens de bouw. Daarom werd het in 1980 verlaten en tussen 2008 en 2010 definitief afgebroken.

Advertisement

3. Hashima, in Japan

We hebben het hier niet alleen over een spookstad, maar over een heel eiland! In de prefectuur Nagasaki was dit opgekomen land in feite een fundamenteel centrum voor de winning van steenkool, dat onvermijdelijk werd verlaten vanwege het achterlaten van vervuilende brandstoffen door Japan. Sinds 1974 werd het hele eiland Hashima en al zijn gebouwen verlaten, alles is nog steeds zoals het toen was en biedt een fascinerende blik op de industriële archeologie, UNESCO-werelderfgoed sinds 2015.

4. Pripyat, in Oekraïne

Elke zichzelf respecterende liefhebber van spooksteden moet Pripyat kennen. Hier, op een steenworp afstand van de kerncentrale van Tsjernobyl, worden we geconfronteerd met het bewijs van het verschrikkelijke ongeluk dat op 26 april 1986 heeft geleid tot de explosie van reactor 4 van de centrale. De stad werd voornamelijk bewoond door werknemers die in de fabriek werkten en werd binnen een paar uur na het ongeval samen met alle omliggende gebieden geëvacueerd vanwege het zeer hoge stralingsniveau. Het indrukwekkende is dat in Pripyat alles hetzelfde is gebleven, als in een stilstaand beeld dat in de loop der jaren steeds meer tekenen van veroudering en helaas ook van vandalisme heeft vertoond.

5. Varosha, op Cyprus

Een klassiek voorbeeld van hoe een bekende toeristische bestemming, met luxe hotels en "VIP" -bezoeken, van de ene op de andere dag kan verwaarlozen en een spookachtige onbewoonde stad kan worden. Varosha, een wijk van de stad Famagusta, werd in 1974 geëvacueerd na de Turkse invasie op Cyprus en de inwoners mochten niet terugkeren, zelfs niet na het beëindigen van de vijandelijkheden. Het strand voor de wolkenkrabbers, die als enorme skeletten in de lucht uitsteken, is nu een verlaten plek, waar schildpadden zich ongestoord voortplanten.

Advertisement

6. Kowloon Walled City, in Hong Kong

Ruim 33 duizend inwoners op een oppervlakte van slechts 2,6 hectare: dit was Kowloon Walled City, een echte stad binnen de stad Hong Kong. Met een lange geschiedenis die verband houdt met de zouthandel, heeft dit gebied van de oostelijke staat sinds de tweede naoorlogse periode een exponentiële groei van de inwoners meegemaakt, om uiteindelijk tussen eind jaren tachtig en begin jaren negentig te worden geëvacueerd. De slechte sanitaire voorzieningen en de plaatsen van delinquentie die het huisvestten, maakten het helaas beroemd, in die zin dat de autoriteiten ertoe werden gedwongen het bijna volledig te slopen nadat het was verlaten. Tegenwoordig is er in plaats daarvan een bijzonder stadspark.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt