Naast het coronavirus kunnen blokkerende activiteiten ons ook redden van ongecontroleerde vervuiling

Janine image
door Janine

14 Maart 2020

Naast het coronavirus kunnen blokkerende activiteiten ons ook redden van ongecontroleerde vervuiling
Advertisement

De beperkende maatregelen die aanvankelijk vele regio's in Noord-Italië troffen, waar de eerste grote uitbraken van het coronavirus in de Europese natie uitbraken, hadden de afgelopen weken een duidelijk positief effect op de vermindering van stikstofdioxide in de lucht; de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer is aanzienlijk gedaald, zoals wordt bevestigd door het beeld van de Sentinel 5-satelliet van het European Copernicus-programma, dat wordt beheerd door de ESA (European Space Agency).

via Forbes

Advertisement

Santiago Gassò, van de Universiteit van Washington en de NASA, publiceerde in de eerste week van februari 2020 satellietbeelden van het gebied rond Noord-Italië op hun Twitter-profiel in vergelijking met de maand maart. De sensoren Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) van de satelliet hebben de geleidelijke en aanzienlijke vermindering van de rode wolk vastgelegd, veroorzaakt door de aanwezigheid van hoge niveaus van stikstofdioxide, het schadelijke gas in de lucht en voornamelijk geïntroduceerd door auto's en industriële processen.

De wereldwijde blokkade van arbeidsactiviteiten en bijgevolg het autoverkeer zou op lange termijn meer levens kunnen redden van luchtverontreiniging dan van de, zij het gevaarlijke, effecten van het Coronavirus, aldus Fronçois Gemenne van de Universiteit van Luik in Frankrijk.

Advertisement
Ministero della Salute/YouTube

Ministero della Salute/YouTube

Gemenne zegt: "Het lijkt misschien vreemd, maar ik denk dat het dodental als gevolg van het coronavirus positief kan zijn, als we kijken naar de sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging [...] Waarschijnlijk zou het aantal levens dat als gevolg van deze beperkingsmaatregelen zou worden gespaard, groter zijn dan het aantal levens dat door de pandemie zou worden verloren."

Het WHO schat dat jaarlijks meer dan 7 miljoen mensen sterven aan luchtverontreiniging. In dit opzicht lanceert Gemenne een interessante kwestie, die ons allemaal zou moeten doen nadenken: "We leven in een zeer fascinerend moment. Wat me het meest verbaast, is dat we bereid zijn het coronavirus op een veel concretere manier te bestrijden dan de maatregelen die we nemen wat betreft de vervuiling en klimaatverandering. Het is iets dat we ons allemaal moeten afvragen: waarom maken we ons meer zorgen over het coronavirus dan over vervuiling en klimaatverandering? Wat maakt het virus zo speciaal dat het de hele wereld blokkeert?"

Advertisement