De quarantaine "reinigt" de grachten van Venetië: zonder toerisme en motorboten is het water weer helder

Janine image
door Janine

18 Maart 2020

De quarantaine "reinigt" de grachten van Venetië: zonder toerisme en motorboten is het water weer helder
Advertisement

De gedwongen quarantaine die elke Italiaanse burger absoluut moet respecteren in deze dagen van pandemie, redt niet alleen levens, beperkt het risico op verdere besmettingen, maar vertraagt ook een hele reeks mechanismen die onze planeet ten val brachten. Wat er nu in Venetië gebeurt, is het duidelijke bewijs: met de stop om te vervoeren, de verplichting om thuis te blijven en als gevolg daarvan een daling van het toerisme, zijn de wateren van de grachten van de stad weer helder en transparant. Een kleine positieve noot voor het milieu, ondanks dat de besmettingen en de sterfgevallen niet lijken te stoppen.

via Twitter / Albert Folaz

De grachten van Venetië zijn normaal gesproken troebel en het is moeilijk om de bodem te zien; op deze dagen van noodsituatie echter, waar een bezoek aan het plein van San Marco en een wandeling door de stad zeker geen prioriteit zijn, is het water van de grachten weer helder geworden. Zonder de lozingen van motorboten en met de afname van de vervuiling veroorzaakt door de lozingen van gebouwen, lijkt het water van Venetië veel minder troebel.

Advertisement

#coronavirus

Om van het kleine "wonder" te getuigen, dat we aan het einde van deze noodsituatie moeten herinneren, waren enkele burgers die de grachten fotografeerden. Op Twitter schreef een gebruiker: "De lagune herwint Venetië, zonder lozingen en zonder verkeer zie je de bodem van de grachten. We moeten nadenken over de uitbuiting van overtoerisme in Venetië".

Het is de natuur die weer de baas is over de omgeving. “Wat betreft de helderheid van het water, is de afwezigheid van verkeer zeker de oorzaak van dit wonder van de tropische zee. De verminderde lozingen en de wateruitwisseling van de getijden komen zeker de kwaliteit van het water ten goede", aldus de commentaren.

Twitter

Twitter

In Venetië zijn er mensen die nog nooit zo'n helder water hebben gezien. De hoop is dat er een collectief bewustzijn zal plaatsvinden, waardoor we het belang van het beschermen van onze planeet, de plaats waar we leven, echt gaan begrijpen.

Advertisement