Het Coronavirus is niet gemaakt in het laboratorium: dat zegt een onderzoek naar complottheorieën en fake news

Janine image
door Janine

23 Maart 2020

Het Coronavirus is niet gemaakt in het laboratorium: dat zegt een onderzoek naar complottheorieën en fake news
Advertisement

Overgebracht door huisdieren, herkenbaar aan de kleur van het bloed, dagenlang resistent op het asfalt en zelfs verwijderbaar met zonlicht of warm water. Sinds de hele wereld te maken heeft met de pandemie van het Coronavirus, horen we elke dag geruchten, verhalen, fake news en complottheorieën in de media, naast de - trieste - kronieken van de werkelijkheid.

Bovendien is het in de periode van sociale media, directheid en grootschalige informatie binnen ieders bereik niet zo moeilijk om iets vals te verspreiden. En hoewel het stipt en met een minimum aan aandacht mogelijk is om tientallen officiële ontkenningen op te sporen, krijgen we echt enorm vreemde dingen te lezen. Net als de theorie dat Covid-19 een virus is dat in het laboratorium is bedacht en gecreëerd voor vermeende “bacteriologische oorlogen”.

via Nature Medicine

Advertisement
Governor Tom Wolf/Flickr

Governor Tom Wolf/Flickr

Hoewel er geruchten de ronde deden dat Sars-CoV-2 een virus was dat specifiek in februari in een niet-geïdentificeerd laboratorium was gemaakt, heeft nieuw onderzoek - gelukkig - aangetoond dat het Coronavirus helemaal geen "kunstmatige" oorsprong heeft. Daarentegen heeft de studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine en uitgevoerd door professor Kristian Andersen van Scripps Research, duidelijk zijn oorsprong gevonden in natuurlijke processen.

Door de gegevens van genoomsequentie van de Covid-19-stammen te analyseren en te vergelijken, bevestigde Andersen dat de structuur van het virus en de mechanismen die het gebruikt om de cellen die ze bevatten te raken, allemaal factoren zijn die duidelijk verwijzen naar menselijke processen, die niet in het laboratorium door genetische manipulatie kunnen worden uitgevoerd.

Advertisement
NIAID/Flickr

NIAID/Flickr

Samenzweerders en sceptici kunnen daarom rustiger slapen, samen met al diegenen die dagelijks profiteren van de communicatiemiddelen die we hebben om paniek en onwaarheid te verspreiden. Gedragingen die als nooit tevoren nutteloos en schadelijk zijn. Angsten, paniek, woede en verdeeldheid zijn slechts het laatste wat de wereld nodig heeft om met deze ongekende noodsituatie om te gaan.

Advertisement