Tijdens de pest van 1666 ging het dorp Eyam in quarantaine en redde de levens van veel mensen

Janine image
door Janine

27 Maart 2020

Tijdens de pest van 1666 ging het dorp Eyam in quarantaine en redde de levens van veel mensen
Advertisement

Er zijn verhalen die in het verleden nooit helemaal zijn geëindigd en die soms hun stem laten horen tot op de dag van vandaag, ons lessen en voorbeelden geven waaruit gemakkelijk inspiratie kan worden gehaald voor het heden waarin we leven.

Een heden dat, wat de mensheid doormaakt, zeker niet zonder moeilijkheden is, vooral niet vanwege de verspreiding van de Coronavirus pandemie. Een wereldwijd probleem, dat doet denken aan de gewelddadige besmettingen waarmee de mens in zijn geschiedenis op aarde al in het verleden te maken heeft gehad. Quarantaine, isolatie en thuisblijven zijn in feite geen nieuwe concepten. Dit wordt gedemonstreerd door het verhaal van een klein dorp in Engeland, niet ver van Sheffield, dat tijdens de Grote Pest van 1665-66 iedereen een geweldig voorbeeld van intelligentie en vooruitziende blik wist te geven.

via The Guardian

Advertisement
It's No Game/Flickr

It's No Game/Flickr

We hebben het over Eyam, een afgelegen dorp op het Engelse platteland dat op tijd de omvang van de epidemie wist te begrijpen die zich snel van Londen naar het hele land verspreidde, door tijdig in quarantaine te gaan.

Het begon allemaal met een stof die uit Londen was gearriveerd om feestjurken te naaien. Helaas zaten de parasieten van de pest al op de stof en het duurde niet lang voordat het in Eyam aankwam en de pest allereerst de dood van de assistent van de kleermaker veroorzaakte in september 1665. Binnen een paar maanden registreerde het dorp, dat een paar honderd inwoners telde, tientallen geïnfecteerden en slachtoffers.

Advertisement
geograph.org.uk

geograph.org.uk

Toen de lente en zomer van 1666 arriveerden, was de situatie kritiek, genoeg om verschillende mensen ertoe aan te zetten eraan te denken het dorp te ontvluchten om de vreselijke ziekte niet op te lopen. Op dat moment begrepen dominee Mompesson en zijn voorganger Stanley dat een eventuele ontsnapping niets anders zou doen dan de pest in alle omliggende gebieden verspreiden. Zo hebben ze een reeks maatregelen in werking gesteld die erop gericht waren de besmetting in bedwang te houden: onder meer het bewaren van de afstand tussen mensen en religieuze ceremonies in de buitenlucht.

Totdat ze, gedreven door de verergering van de situatie, het hele dorp in quarantaine moesten plaatsen, waarbij het verbod op het binnenkomen en verlaten van het dorp werd afgekondigd. De voorraden zouden van buitenaf worden gebracht en direct buiten de stad worden achtergelaten. Zelfs vandaag de dag zijn er de zogenaamde "grensstenen" die herinneren wat de scheidslijnen van Eyam waren, grenzen waar men niet doorheen kon.

Smb1001/Wikimedia

Smb1001/Wikimedia

Tijdens de quarantainemaanden waren er mensen die probeerden het land te ontvluchten, hoewel de meeste inwoners gewillig het isolement accepteerden. Hoewel de pest slachtoffers bleef maken, waren er ook overlevenden, naar schatting ongeveer de helft van de bevolking van Eyam. Onder degenen die in het Engelse dorp geïsoleerd leefden, waren er tragische en ontroerende verhalen, zoals die van twee verliefde jongeren die elkaar elke avond in de verte ontmoetten om alleen maar naar elkaar te kijken, zonder iets te zeggen, alleen met de kracht van hun gevoel.

De gebeurtenissen van Eyam, van zijn isolement in quarantaine en van de ontsnappingen die de pest zouden hebben verspreid, klinken ons bekend in de oren. In de situatie waarin bijna de hele wereld zich bevindt dankzij het Coronavirus, herinnert de geschiedenis van dit Engelse dorp ons eraan hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen, ook ten koste van enkele tijdelijke offers.

Advertisement