Ze geven $100.000 aan een dakloze man en laten hem vrij om alles uit te geven: het sociale experiment

Janine image
door Janine

21 Oktober 2021

Ze geven $100.000 aan een dakloze man en laten hem vrij om alles uit te geven: het sociale experiment
Advertisement

Wie heeft er nooit gefantaseerd over hoe zijn leven eruit zou zien als hij ineens veel rijker was? We hebben er allemaal wel eens over nagedacht wat we zouden doen om ons te settelen of toe te geven aan een bevlieging met een mooie som gewonnen, verdiend of misschien geërfd geld.

Voor Ted Rodriguez, de hoofdpersoon van ons verhaal, werd deze situatie echter geen werkelijkheid om een ​​van bovengenoemde redenen, maar omdat hij deelnam aan een sociaal experiment. De man, een dakloze man uit Los Angeles, had nooit gedacht dat hij zo'n kans echt zou ervaren. Toch kreeg hij dankzij een controversieel tv-programma maar liefst 100.000 dollar, waarmee hij kon doen wat hij wilde, zolang hij zich maar liet filmen. Dit is wat er gebeurde.

via Reporte Queretaro

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Het oorspronkelijke idee kwam van scenarioschrijver Wayne Powers, die zich bewust was van de benarde situatie van veel daklozen in de stad Los Angeles, en zich afvroeg wat er zou gebeuren als een van hen plotseling een fortuin zou krijgen. "Zou het zijn leven ten goede veranderen of zou het slechter voor hem zijn?": met deze vraag in het achterhoofd zette Powers zijn idee voort en betrok Rodriguez bij de documentaire van Reversal of Fortune.

Niet lang daarna kreeg de dakloze Ted een koffer in handen met maar liefst 100.000 dollar aan nieuwe bankbiljetten van 20 en 50, met de zekerheid dat hij met dat geld alles kon doen wat hij wilde. De enige voorwaarde? Zich tijdens zijn activiteiten laten filmen door een troupe van de documentaire.

Op het moment dat hij bij de show betrokken was, leefde Ted Rodriguez van ongeveer $20 per dag, in een poging te overleven met het weinige dat hij had. Aanvankelijk achterdochtig, besefte de man na enige tijd dat hij echt alles kon doen met die biljetten in de koffer, en dat deed hij ook.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Zonder enige inmenging van de troupe werd Ted gefilmd terwijl hij zijn nieuwe leven leidde als een rijk persoon. De enige "hulp" van Powers en zijn mensen was de toekenning van een financieel adviseur aan de voormalige dakloze man. Een figuur die er echter niet helemaal in is geslaagd hem het geld op de meest toekomstgerichte manier te laten besteden. Hoewel de man aanvankelijk op een redelijke manier en zonder te overdrijven met de uitgaven had gehandeld, negeerde hij na verloop van tijd het advies van de adviseur en begon hij veel te veel uit te geven.

Alsof dat nog niet genoeg was, begonnen veel mensen om hem heen misbruik te maken van zijn situatie, vaak om redenen uit puur economisch belang. De voormalige dakloze man heeft nooit een baan gevonden en hij geloofde dat hij heel lang met $100.000 kon doen, misschien wel voor altijd, maar dat gebeurde niet. Verschillende risicovolle uitgaven brachten hem terug in zijn beginsituatie: het geld was op en in iets meer dan 6 maanden leefde hij opnieuw in armoede.

Naar eigen zeggen zei Ted dat hij ondanks alles niet helemaal ontevreden was over zijn toestand. Het experiment is dus mislukt, maar opende voor een reeks economische en sociale reflecties. Het is namelijk niet ongewoon dat degenen die grote bedragen winnen, deze niet op de best mogelijke manier kunnen beheren en in korte tijd zonder geld komen te zitten. Wat zou jij in zijn plaats hebben gedaan?

Advertisement