Deze vrouw ging voor de pandemie een weekend naar Tonga en zit daar al maanden vast

Janine image
door Janine

05 September 2021

Deze vrouw ging voor de pandemie een weekend naar Tonga en zit daar al maanden vast
Advertisement

Een weekend dat Zoe Stephens niet snel zal vergeten, het weekend dat gepland en beleefd werd aan het begin van een cruciale historische gebeurtenis die het aanzien van de hele planeet in korte tijd veranderde. We hebben het over de Coronavirus-pandemie, de gezondheidscrisis die sinds begin 2020 vrijwel overal heeft gewoed en slechts een paar afgelegen en gelukkige plaatsen heeft gered.

Plaatsen zoals Tonga, precies waar Zoe, een 27-jarige Britse die in China woont, naartoe ging, net toen de pandemie op het punt stond het hardst toe te slaan. Aanvankelijk zou haar reis slechts één weekend beslaan, maar gezien de gebeurtenissen werd het een maandenlang verblijf, op een eiland waar Covid-19 zich praktisch niet heeft gemanifesteerd. Het is geen toeval dat haar verhaal nu bij iedereen bekend is geworden: Stephens is iemand die echt niet van deze wereld is!

via CNN Travel

Advertisement
Zoe Stephens - CNN Travel

Zoe Stephens - CNN Travel

"Ik ben waarschijnlijk een van de weinige mensen ter wereld die nog nooit een mondkapje heeft hoeven dragen", zegt de jonge vrouw, geïnterviewd door CNN Travel. Immers, wie droomt er nu niet van om terug te keren naar het leven zoals voordat de pandemie uitbrak?

Welnu: Zoe is er nooit mee opgehouden, dankzij haar keuze om naar Tonga te reizen, het afgelegen Polynesische koninkrijk van de Stille Zuidzee, een van de weinige staten ter wereld die in al die maanden Covid-vrij is gebleven. Hoe was dit mogelijk? Simpel: mede dankzij een strikt verbod op reizen van en naar het eiland, dat van invloed is op alle internationale reizen met uitzondering van enkele beperkte vluchten.

Advertisement
Zoe Stephens - CNN Travel

Zoe Stephens - CNN Travel

En het jonge Britse meisje bevond zich precies daar, we zouden kunnen zeggen op de juiste plaats en op het juiste moment. Hoewel het in eerste instantie misschien een idyllische situatie lijkt, gezien wat er in de wereld is gebeurd, zei de 27-jarige dat haar ervaring helemaal niet eenvoudig is. Wonen op zo'n afgelegen eiland, zonder familie of vrienden, en afgesneden zijn van je land van herkomst is niet makkelijk, ook gezien de zeer strikte regels waaraan ze zich moest houden tijdens de moeilijkste maanden van de pandemie.

HappyTellus/Flickr

HappyTellus/Flickr

"Dagenlang kon ik mijn huis maar één keer per week verlaten om boodschappen te doen, en ze dwongen je je kenteken en naam van de auto te halen om te voorkomen dat je je verplaatste”, vertelde ze. Hoewel Zoe de eerste maanden in Tonga bleef hopen op een mogelijke repatriëring naar China, was dit niet mogelijk, net zoals ze niet mocht terugkeren naar Groot-Brittannië.

Arne Müseler/Wikimedia

Arne Müseler/Wikimedia

Het feit dat ze een kort verblijf in Tonga had gepland, hielp toen zeker niet, aangezien ze daar was met weinig persoonlijke bezittingen, alles wat nodig was voor een weekend en geen 18 maanden. "Als ik het had geweten - vervolgde Stephens - had ik een baan gezochtn, had ik de lokale taal geleerd of had ik me vrijwillig aangemeld". Na verschillende en herhaalde momenten van wanhoop heeft Zoe echter besloten haar situatie als vanzelfsprekend te beschouwen door een strandhuis te huren en een master in online communicatie te volgen.

Deze vrouw ging voor de pandemie een weekend naar Tonga en zit daar al maanden vast - 5

Het reisverbod in Tonga is verlengd tot maart 2022, al zou die deadline nog kunnen worden verlengd. Het "lange weekend" van deze vrouw lijkt dan ook voorbestemd om nog wat langer te duren!

Advertisement