Een wetenschapper maakt een zeer zeldzame foto van een vrouwtjes sneeuwpanter, op slechts 20 meter afstand

Janine

12 April 2020

Een wetenschapper maakt een zeer zeldzame foto van een vrouwtjes sneeuwpanter, op slechts 20 meter afstand
Advertisement

Je droom realiseren van een carrière gewijd aan de liefde voor de natuur, dieren en het behoud van de beroemde sneeuwpanter. Dit katachtige wezen, dat de laatste decennia steeds minder wordt gezien, is opnieuw vastgelegd door een prachtige foto die een vrouwelijk exemplaar van een sneeuwpanter op 20 meter afstand weergeeft. Een levenslange droom werd werkelijkheid voor Aleksey Kuzhlekov en werd met enthousiasme gepubliceerd door het Russische WWF.

via WWF

Advertisement

📸Редчайшие снимки, сделанные с близкого расстояния, были получены в ходе научно-исследовательской экспедиции на...

Pubblicato da Министерство природных ресурсов и экологии Российской Федерации su Sabato 28 marzo 2020

Alexey Kuzhlekov, expert van het WWF in Rusland en wetenschapper van het Sailugemsky National Park, nam deze foto van de vrouwelijke sneeuwpanter op vrijdag 27 maart 2020, de eerste van zijn tienjarige professionele reis om de zeldzame katachtige te bestuderen en te redden van uitsterving. Sailugemsky National Park werd opgericht in 2010 en is sindsdien gebruikt om sneeuwpanters te bestuderen via beelden van automatische camera's die zijn opgenomen zonder mensen in de buurt.

De foto is gemaakt tijdens de jaarlijkse telling van de sneeuwpanter in Rusland, gelanceerd en ondersteund door WWF Rusland en de World Around You Foundation van de Siberian Wellness Corporation. Experts van het WWF zeggen dat het zien van een sneeuwpanter op zo'n korte afstand een goed teken is voor het behoud van de katachtige soorten.

Advertisement
Eric Kilby/Wikimedia

Eric Kilby/Wikimedia

Alexey Kuzhlekov vertelde over de unieke ervaring van het vastleggen van een vrouwelijk exemplaar van een sneeuwpanter: “Nadat we de voetafdrukken zagen van twee sneeuwpanters die we drie dagen eerder hadden opgemerkt en waarvan werd aangenomen dat ze van een vrouwtje en een welp waren, hebben we besloten ze te volgen. Gisteravond hoorden we een paringsoproep, een heel bijzonder geluid, van een vrouwtje op de top van de berg. Ik probeerde dicht bij de dieren te komen, maar ik kon ze alleen van heel ver zien. Ik heb de video toch maar gemaakt! Het was duidelijk dat het een vrouwtje en een mannetje waren. Het is zo'n zeldzame gelegenheid om ze samen te zien omdat sneeuwpanters een eenzaam leven leiden, een mannetje en een vrouwtje kunnen alleen tijdens de paartijd samen worden gezien. Op 27 maart was ik op 20 meter afstand! Ik volgde een grote sneeuwpanter, duidelijk een mannetje, ik moest een foto maken om het individu te identificeren. Plotseling verscheen een vrouwelijke sneeuwpanter voor me van achter een rots. Ik stopte en probeerde niet te bewegen om haar niet bang te maken. Ze staarde me een tijdje aan. We keken elkaar in de ogen. Toen ging het vrouwtje liggen en probeerde zich te verstoppen. Ik tilde voorzichtig de camera op en begon te fotograferen.”

Een historisch moment voor Alexey en een foto die getuigt van de goede gezondheid van deze katachtige soort wiens koninkrijk en natuurlijke habitat kunnen worden toegeschreven tot de gebieden van de Russische Republiek Altai, Tyva en Boerjatië.

Advertisement