Coronavirus, een 15-jarige van een afgelegen Amazonestam is overleden: de toekomst van inheemse volkeren staat op het spel

Janine

16 April 2020

Coronavirus, een 15-jarige van een afgelegen Amazonestam is overleden: de toekomst van inheemse volkeren staat op het spel
Advertisement

Het Coronavirus heeft zelfs de meest afgelegen gebieden van de planeet bereikt en dreigt een onbeheersbare plaag te worden voor al die inheemse volkeren die al honderden jaren geïsoleerd leven. Een vijftienjarige jongen is overleden aan het virus, die tot de inheemse bevolking van de Yanomami behoort, een grote stam in Brazilië die de regenwouden en bergen op de grens tussen Noord-Brazilië en Zuid-Venezuela bevolkt.

via The Guardian

Advertisement

Alvanei Xirixana was een 15-jarige jongen - een Yanomami uit Rehebe, een dorp in het rivierengebied Uraricoera. De jongen liep Covid-19 op en lag een paar dagen op de intensive care in het ziekenhuis voordat hij overleed. Hoewel de doodsoorzaak niet is onthuld door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid, is het een eerste vastgesteld geval van het coronavirus onder de inheemse bevolking. De vraag rijst: hoe is de jongen in zo'n afgelegen en geïsoleerd gebied besmet geraakt? Het antwoord is eenvoudig en we denken dat het veel woede zal opwekken in de ziel van de Yanomami.

Advertisement
Flickr / christian caron

Flickr / christian caron

In het gebied waar de jonge inheemse woonde, zijn er tientallen niet-geautoriseerde mijnkampen: de mijnwerkers komen dagelijks illegaal het inheemse gebied binnen voor de winning van mineralen. Aangenomen wordt dat de jongen is besmet door een van deze mijnwerkers; op dit moment zijn er al ongeveer zeventig mensen geïsoleerd en worden de familieleden van de jongen ook in quarantaine geplaatst die mogelijk al besmet zijn.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen over de gezondheid van de inheemse bevolking, aangezien velen van hen in geïsoleerde gebieden wonen, zonder ziekenhuizen of gezondheidsvoorzieningen in de buurt.

Source:

CNN & 2

Sky.com

 

Advertisement