De wereldwijde lockdown vermindert geluidsoverlast onder water: walvissen “praten” weer met elkaar

Janine image
door Janine

30 Mei 2020

De wereldwijde lockdown vermindert geluidsoverlast onder water: walvissen “praten” weer met elkaar
Advertisement

We weten het inmiddels: de lockdown in verband met het Coronavirus en de daaruit voortvloeiende afwezigheid van mensen op plaatsen waar ze gewoonlijk hun activiteiten uitvoerden, heeft de natuur in staat gesteld “wakker te worden” en uit te breiden zoals de afgelopen jaren nooit eerder is gezien.

Mensen die thuis blijven betekent niet alleen minder "invallen" in de natuur, maar ook een stiller milieu. Precies: geluidshinder is een milieuprobleem, net als de smog die wordt veroorzaakt door schadelijke lozingen en dampen, en mag daarom nooit worden onderschat. Nu de vervoermiddelen grotendeels stilstaan, is alles stiller: als je uit het raam kijkt merk je het meteen. Maar ook de zee is stiller, waar de geluiden van boten drastisch zijn afgenomen, waardoor de wezens die het bevolken een zucht van verlichting slaken en weer met elkaar kunnen "praten".

via The Guardian

Publicdomainpictures - foto di archivio

Publicdomainpictures - foto di archivio

Geluidsoverlast onder water is schadelijk, vooral voor walvissen, dolfijnen en andere waterdieren. De mens vervuilt niet alleen boven het aardoppervlak, maar ook onder de diepten van de zee, waardoor het vermogen om zich te oriënteren en de sereniteit van veel dieren die daar leven ernstig gevaar loopt.

Wetenschappers die voortdurend geluidssignalen van zeediepten volgen, hebben sinds januari 2020 een sterke daling van de lage frequentiegeluiden door schepen geregistreerd. Het is geen toeval dat dit gebeurde sinds activiteiten over de hele wereld zijn verminderd als gevolg van de Covid-19-pandemie en het maritieme verkeer is verminderd. Dezelfde onderzoekers hebben erop gewezen dat walvissen en andere waterzoogdieren hierdoor minder "gestrest" zijn en beter met elkaar kunnen communiceren.

Advertisement
Gabriel Barathieu/Wikimedia

Gabriel Barathieu/Wikimedia

Vanuit vele delen van de wereld zijn experts het erover eens dat we een “uniek” moment ervaren, een zeldzame gelegenheid om te "luisteren" naar de stilte en de ware essentie van de natuur, zich er onderdeel van te voelen en niet als eigenaars. Wat walvissen betreft, hebben reeds gepubliceerde studies bevestigd dat het onderwatergeluid dat door de mens wordt veroorzaakt walvisachtigen tot chronische stress heeft gebracht: een hele generatie van deze dieren heeft nooit volledige stilte onder water gekend.

De mogelijkheid om walvisgedrag en communicatie te bestuderen is nu uniek. Het is bekend dat de onderlinge interacties klein zijn in aanwezigheid van boten en schepen. Gezien de ernst van de crisis als gevolg van het Coronavirus, kunnen en moeten we stilstaan ​​over hoe sterk en schadelijk onze impact op de natuur is. Argumenten waar het goed is om over na te denken om te proberen de gezondheid te verbeteren van de omgeving die ons huisvest.

Advertisement