De pantsergordelstaarthagedis, het kleine reptiel dat ons in alle opzichten doet denken aan een klein draakje

Janine image
door Janine

06 Juni 2020

De pantsergordelstaarthagedis, het kleine reptiel dat ons in alle opzichten doet denken aan een klein draakje
Advertisement

We weten niet of draken echt op onze planeet bestonden, of dat ze het resultaat zijn van de verbeelding - ook al zijn er elementen die hun bestaan ​​bevestigen -, wat zeker is, is dat er een dier bestaat dat er heel veel aan doet denken. We hebben het over de pantsergordelstaarthagedis, wetenschappelijk bekend als Cordylus cataphractus, een reptiel dat wordt gekenmerkt door een klein lichaam bedekt met "schubben" waardoor het lijkt op een klein draakje.

Advertisement

Dit dier wordt gewoonlijk de pantsergordelstaarthagedis genoemd, maar heeft niets te maken met het gordeldier.

Advertisement

De reden ligt in het feit dat, net als de gordeldieren, deze hagedis zich bij gevaar opkrult.

Door zichzelf op te krullen, kunnen de schubben die het lichaam bedekken, zichzelf beschermen tegen externe bedreigingen.

In extreme gevallen laat de pantsergordelstaarthagedis zijn staart vallen om roofdieren af ​​te leiden. De staart kan weer aangroeien, ook al zal hij nauwelijks de oorspronkelijke grootte bereiken.

Dit schattige dier leeft in de woestijngebieden van de westkust van zuidelijk Afrika.

Advertisement

Zijn afmetingen zijn erg klein, meestal meten de exemplaren van 7,5 tot 9 centimeter.

Helaas hebben de vernietiging van zijn leefgebied en de meedogenloze handel de pantsergordelstaarthagedis met uitsterven bedreigd.

De natuur is rijk aan bijzondere wezens zoals de pantsergordelstaarthagedis, maar door de sterke druk waaraan de mens ze onderwerpt, dreigen ze voor altijd van onze planeet te verdwijnen.

Advertisement