De wetenschap maakt grote vorderingen, maar waarom kunnen we kanker nog niet genezen?

Janine image
door Janine

22 Juli 2020

De wetenschap maakt grote vorderingen, maar waarom kunnen we kanker nog niet genezen?
Advertisement

De samenleving blijft vragen om genezing van kanker. Waarom is er met alle wetenschappelijke vooruitgang die is gemaakt, ook op het gebied van de behandeling van kanker, nog steeds geen remedie beschikbaar? De huidige situatie is dramatisch: een onderzoek van het British Cancer Research Institute zegt dat één op de twee mensen in zijn leven kanker zal krijgen. Het antwoord op deze legitieme vragen is simpel: kanker is geen enkele ziekte.

via Live Science

Advertisement
NIH Image Gallery/Flickr

NIH Image Gallery/Flickr

Kanker is geen eenduidige ziekte: het treft niet altijd dezelfde organen, manifesteert zich niet met dezelfde symptomen en heeft van patiënt tot patiënt een verschillend beloop. Dit is de grootste moeilijkheid bij het vinden van een remedie voor kanker. We praten altijd over kanker, maar de term kanker verwijst niet naar één, twee ziekten, maar naar een spectrum van honderden ziekten, zelfs heel verschillend van elkaar, die om verschillende redenen ontstaan ​​(blootstelling aan straling, chemische agentia of zelfs virussen).

De oorsprong van kanker is hetzelfde: het zijn onze cellen die, door zich te delen, enige DNA-mutatie kunnen oplopen en de groei van onbeheersbare kankercellen kunnen bepalen. Ons lichaam doet zijn best om een ​​dergelijke gebeurtenis te voorkomen, door natuurlijke verdedigingssystemen te gebruiken, en dat een kankercel onopgemerkt blijft, is een zeldzame gebeurtenis. Celvermenigvuldiging komt echter zo vaak voor dat het kanker een realiteit maakt.

Advertisement
National Cancer Institute/Wikimedia

National Cancer Institute/Wikimedia

Een van de redenen waarom we niet kunnen spreken van een enige remedie tegen kanker, is dat de patiënt elke keer anders reageert: twee mensen kunnen op dezelfde manier reageren op dezelfde behandeling voor een ziekte van hetzelfde type. Om deze reden is het gebruikelijk om onmiddellijk na de diagnose met verschillende therapieën te experimenteren om de meest geschikte te identificeren.

Tijdens de therapie is het essentieel om te proberen alleen kankercellen te treffen en gezonde cellen te behouden. Om deze reden is het onderzoek erop gericht die markers te vinden die een zieke cel anders maken dan een gezonde, maar dit is niet zo eenvoudig als het lijkt.

We zullen misschien nooit tot een remedie tegen kanker komen, juist omdat kanker geen enkele ziekte is. Maar met wetenschappelijke vooruitgang, zullen we een manier vinden om op een steeds persoonlijker manier op de ziekte in te spelen, waardoor kanker een pathologie wordt waarvan we zouden kunnen genezen.

Advertisement