Een vrijwilligster verzamelde meer dan 650 maskers op Engelse stranden: het trieste effect van Covid op het milieu - Curioctopus.nl
x
Een vrijwilligster verzamelde meer dan…
19 foto's die getuigen van de vernietigende passage van een buitengewone atmosferische gebeurtenis 20 foto's van

Een vrijwilligster verzamelde meer dan 650 maskers op Engelse stranden: het trieste effect van Covid op het milieu

19 Oktober 2020 • Door Janine
2.907
Advertisement

Als het alarm van milieuverontreiniging onderhand op de agenda van alle landen ter wereld staat, heeft het uitbreken van de wereldwijde Coronavirus-pandemie zeker niet geholpen om dit al lang bestaande en zeer urgente probleem op te lossen. Rivieren, meren en zeeën over de hele wereld worden steeds meer vervuild met nieuwe soorten afval: niet alleen microplastics, maar ook beschermende maskers en wegwerphandschoenen. Iets wat Emily Stevenson, een zeebioloog die samenwerkt met een Britse vrijwilligersorganisatie, heel goed weet.

Zeebioloog Emily Stevenson brengt haar tijd door met haar vader Rob en de vrijwilligers van Beach Guardian die de kust van Cornwall opruimen; hoewel het aantal ongetwijfeld zal toenemen, hebben Emily en de vrijwilligers tot dusverre, en alleen in het kustgedeelte van Padstow tot Newquay, ongeveer 650 wegwerpmaskers en 250 plastic handschoenen verzameld.

Geen klein milieuprobleem, aangezien veel van de beschermende maskers uit lagen microplastics bestaan: van polypropyleen tot polyethyleen en vinyl, niet-recyclebare materialen die tot wel 450 jaar nodig hebben om te worden afgebroken in de zeeën en oceanen. Uiteraard kunnen zowel de stof van de maskers als de dunne lagen plastic, zonder de elastiekjes die het vastmaken, de bescherming van zeedieren in gevaar brengen: deze kunnen vast komen te zitten aan de elastiekjes, niet-biologisch afbreekbaar materiaal inslikken wat zelfs tot een langzame en vaak pijnlijke dood kan leiden.

Advertisement

Om deze reden heeft Covid niet alleen negatieve effecten op het internationale gezondheidssysteem, maar als dit virus eenmaal onder controle is, zal het te veel jaren “verstrikt” blijven in Moeder Natuur: het is onmogelijk om onverschillig te blijven voor de impact die deze pandemie ook op ons milieu heeft, we zijn allemaal verantwoordelijk en moeten deugdzaam gedrag vertonen om ervoor te zorgen dat de vervuiling van de zeeën en oceanen drastisch wordt verminderd. In het belang van onze toekomst op deze aarde.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt