Dit kleine insect heeft zo'n sterk pantser dat het bestand is tegen het verpletterd worden door een auto

Janine image
door Janine

27 Oktober 2020

Dit kleine insect heeft zo'n sterk pantser dat het bestand is tegen het verpletterd worden door een auto
Advertisement

Als we aan insecten denken, denken we over het algemeen aan kleine wezens, die van nature nogal kwetsbaar zijn, zeker niet bestand tegen stress en spanning buiten hun grenzen. Toch hebben we geleerd dat de natuur ons altijd weet te verbazen met speciale effecten die de beste films waardig zijn, en daarom willen we je een heel speciale kever presenteren.

Wat onderscheidt hem van zijn leeftijdsgenoten? Simpel: hij is ultrabestendig en "gepantserd" alsof het een kleine tank op poten is. Laten we eens nader kijken naar het insect dat zelfs niet door een auto kan worden verpletterd!

via Nature

Advertisement
Ken-ichi Ueda - Bugguide.net

Ken-ichi Ueda - Bugguide.net

Misschien kan het in het begin indrukwekkend lijken, maar het valt niet te ontkennen dat wanneer de natuur ons wezens met zulke fascinerende eigenaardigheden presenteert, we niet onverschillig kunnen blijven. De Phloeodes diabolicus heeft al een naam die alles zegt. Niet alleen omdat hij "duivels" wordt gedefinieerd, maar ook omdat hij in het Engels “gepantserd” wordt genoemd.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature, uitgevoerd door ingenieurs van de Universiteit van California, Irvine, kan dit insect een kracht van ongeveer 150 Newton op zijn lichaam weerstaan ​​- gelijk aan ongeveer 39.000 keer zijn kleine lichaamsgewicht! - voordat zijn botten beginnen te breken. Om de weerstand van deze kever beter te begrijpen, hebben wetenschappers gemeld dat de kracht van een auto gelijk zou zijn aan ongeveer 100 Newton: het is daarom niet moeilijk om de omvang van zijn robuustheid te begrijpen. Een diepgaande studie van de kenmerken van de ironclad kever zou in dit opzicht nuttig kunnen zijn voor veel technische en constructietoepassingen.

Advertisement
https://www.nature.com/articles/d41586-020-02840-1

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02840-1

Met een lengte van slechts 2 centimeter is dit supersterke insect uitgerust met een soort "pantser" met een structuur die lijkt op die van een puzzel, met perfecte verbindingen tussen de dekbladen van het exoskelet, resistent en onverwoestbaar, in staat om een ​​schild te creëren tegen elke externe valkuil. In feite zijn het deze dekbladen die de druk die ze ondergaan gelijkmatig en effectief kunnen verdelen, terwijl ze de vitale organen van de kever beschermen. Bovendien is het ontbreken van vleugels een ander fundamenteel element dat bijdraagt ​​aan de weerstand van dit zeer bijzondere insect.

Het behoeft geen betoog dat dit kleine maar zeer krachtige dier, vanwege zijn ongelooflijke eigenschappen, een echte bron van studie is voor alle wetenschappelijke en technische gebieden waarin het nodig is om nieuwe technologieën te ontwikkelen die gericht zijn op resistentie. Verbindingen, onderdelen van machines die aan slijtage onderhevig zijn, beschermingen: er zijn veel gebieden en toepassingen die kunnen profiteren van het model van de gepantserde kever, een echte 100% natuurlijke "tank", gewoonweg onverwoestbaar!

Advertisement